среда, 19. април 2017.

BOŽIVRAN 2017

Povodom tridet pet godina aktivnog rada Enigmatski klub Božidar Vranicki Split organizira dopisni sastavljački natječaj Boživran 2017, koji se sastoji od četiri enigmatske vrste: križaljka, premetaljka, rebus i magični lik.

1. Križaljka: Zadatak je sastaviti SKANDINAVKU dimenzija 8x14 polja, uz obavezno uvrštavanje naziva berem jedne enigmatske ili logičke zagonetke.

2. Premetaljka: Zadatak je sastaviti čistu premetaljku od slova sintagme:

TRIDESET PET GODINA ENIGMATIKE ''BOŽIVRANA''

3. Rebus: Zadatak je sastaviti klasični rebus u čijoj postavci mora biti uvršten barem jedan broj, tj. kombinacija bro(jev)a i drugih pojmova, vodeći pri tom računa o načinu prezentacije rebusa.

 4. Magični lik: Zadatak je sastaviti MAGIČNI KVADRAT dimenzija 8x8 polja, sa uvrštenom sintagmom BOŽIVRAN, na bilo kojem mjestu mreže.

Generalno pravilo: Radovi u bilo kojoj kategoriji, moraju biti enigmatski ispravni uz obavezno korištenje ijekavice i etimoligije. Rok za slanje radova je 30. svibnja 2017. godine, a sastavljači mogu poslati maksimalno tri rada u svakoj kategoriji na adresu kluba:

EK "Božidar Vranicki", 21 000 Split, Vranjčki put 8, p.p. 263 ili luka130859@gmail.com
Uz rad(ove) obavezno dopisati svoje ime i prezime, adresu, telefon i(li) e-mail, radi kontakta. Za dodatna pojašnjenja možete se obratiti na gornji e-mail ili mob. (+385) 099 30 70 511.
Pristigli radovi bit će šifrirani i priređeni za žiriranje. (Pr)ocjenivanje radova, vršit će sami sastavljači prema vlastitom nahođenju, tako što će deset uradaka ocijeniti sa: 13, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod(ova), s tim da autori ne smiju davati bodove svom radu. Dvadeset najboljeplasiranih radova će potom biti poslano na ocjenjivanje petorici neovisnih enigmata.
Poredak po kategorijama utvrdit će se zbrajanjem plasmana, a titulu pobjednika BOŽIVRAN  2017 ponijet će najboljeplasirani sastavljač na osnovu zbroja plasmana radova u tri kategorije. Ukoliko autor ima radove u sve četiri kategorije, u obzir se uzimaju tri bolja plasmana. U slučaju istog broja bodova, dva ili više natjecatelja, poredak će odrediti plasman četvrtog rada (ako ga ima), a potom usporedba plasmana tri vrednovane kategorije, te osvojeni bodovi po kategorijama.
Službena obznana rezultata i proglašenje najboljih učesnika bit će najesen na 33. SOZAH-u. Vjerujemo da će enigmatski listovi naći prostora za objavu izvješća, kao i ponajboljih radova, a za najuspješnije sastavljače ćemo se potruditi osigurati makar simbolične nagrade.
Split, 1. ožujka 2017. 
Za EK BOŽIDAR VRANICKI 

Luka Pavičić, predsjednik 

17 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Prijavljujem se.

Slavko Bovan је рекао...

8x14 je neto (bez opisnih polja)?

zarptica.53 је рекао...

Poslah Luki dva kvadrata 8x8. Legenda je prava inspiracija! Pozdrav svim kolegama!

Luka је рекао...

Da Slavko, "Dvoboj na svjetlu iz Fenuiksa!

Žarko je zaslužio muštuluk u Bihaću!

Luka је рекао...

"Feniksa"!!! Debeo prst pokriva tri slova!

Luka је рекао...

Nakon Žarkova dva kvadrata, stigao i prvi rebus, te prva premetaljka!

Sretno njima i budućim učesnicima!

Slavko Bovan је рекао...

Valja podržati!

Luka је рекао...

Treća smjena je bila produktivna, pa je kolekcija narasla na 4 Premeta, 6 Rebusa i 2 MagiKa.

Luka

Luka је рекао...

Ako se po jutru dan poznaje, možemo reći da će ovo biti plodno natjecanje. Naime, prvog vikenda sudjelovanje na dopisnom natjecanju u sastavljanju BOŽIVRAN 2017, uzelo je 7 zagonetača, a pristigle su 2 Skandinavke i 2 Magična kvadrata, te 6 premetaljki i 7 rebusa.

Očekujući žestoku konkurenciju, zahvaljujem svima na učešću.

Milan Žarkovački је рекао...

Dolaze li u obzir rebusi u stripu?

Luka је рекао...

Obzirom da je navedeno klasični rebus, rebus u stripu ne bi išao.

Luka је рекао...

Ovaj tjedan broj autora se popeo na 11, no aktivni su bili samo premetaljkaši i rebusaši, te imamo ukupno 15 premetaljki i 14 rebusa.

Dejan је рекао...

Upravo sam Luki poslao svoj drugi rebus, tako da je sada 15 : 15 u ˝obračunu˝ premetaljkaša i rebusaša.

Rok Ban је рекао...

Jeli treba križaljke opisati?

Анониман је рекао...

Mene zanimaju mere skandinavke. Da li je to sa ili bez polja za opisivanje. Ja razumijem kao sa poljima, dok je u uvodniku Kvizorame eksplicitno navedeno bez polja za opisivanje.

Štefan Markovič

Luka је рекао...

Dimenzije križaljke su 8x14 neto (bez opisnih polja), kao što je Slavko napisao u drugom komentaru.

Luka је рекао...

Nako nešto više od mjesec dana, trenutno izvješće:
- autori: 20
- križaljke: 10
- premetaljke: 29
- kvadrati: 7

Autore koji imaju manjkavosti u radovima: ne udovoljavaju uvjetima, već viđeno kod rebusa, odmah upozorim da isto poprave ili naprave drugi uradak.

I na ovaj način zahvaljujem se svima na učešću.