уторак, 11. децембар 2018.

PISMO IZ BORA



ZAŠTO?!?
Daje se izvod iz zapisnika sa sastanka EK „Bor“, koji će biti dostavljen članovima ESS

   Članovi Enigmatskog kluba „Bor“ održali su sastanak na kome su razmatrali-analizirali aktivnost EK „Bor“ i njegovih članova. Takođe, bilo je reči o radu ESS, članicama tj. enigmatskih klubova, enigmatskih sekcija i njihovih članova.
-         Enigmatski klub „Bor“
EK „Bor“ u proteklom periodu, a posebno u toku 2017. i 2018., ne može biti, u potpunosti, zadovoljan svojim radom. Bilo je enigmatskih radionica u saradnji sa Dečjim odeljenjem pri Narodnoj biblioteci u Boru, kao i Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Boru. Pored volje, želje i htenja, nije se uspelo na omasovljenju članstva. Ipak, imamo jednog novog člana.
   Članovi našeg kluba, posebno Ivanov, Matić, Raičević i Milošević, bili su aktivni prema ESS. Učestvovali su na SES-u, kao i u radu organa ESS.
Posebno treba da istaknemo i ponosni smo na ALMANAH SES-a, 1 – 18, koga je priredio naš član Krsta Ivanov.
-         Enigmatski savez Srbije
... Što se tiče rada ESS i njegovih članova, u diskusijama, istaknuto je pohvala, ali još više zamerke.
 -Izabrano novo rukovodstvo ESS, sa nadom da unapredi rad Saveza,
- Nastavljen kontinuitet održavanja Susreta enigmata Srbije,
- Uspostavljena saradnja sa dnevnim listovima „Blic“ i „Dnevni telegraf“ gde članovi Saveza objavljuju svoje radove, a ima se i finansijska podrška,
- Izrađen novi sajt ESS
-         Zamerke:
-Nije izdat „Glasnik“,informativni list Saveza, u ovoj godini, posebno pred 18. SES. ZAŠTO!
-Uređivanje starog sajta ESS, nije nastavjen u kontinuitetu „na staroj adresi“, već se pojavio novi. ZAŠTO!
-Na nivou ESS nije pokrenuta akcija po pitanju izdavačke delatnosti bilo koje vrste. ZAŠTO!
-Nije sačinjen i objavljen zapisnik sa godišnje Skupštine ESS održane u Beogradu, u februaru ove goddine. ZAŠTO!
-Isključen je Enigmatski klub „Kikinda“ bez odluke Predsedništva ESS. Predsednik ESS donosi samoinicijativnu odluku o tome čime je pogazio svoj potpis na zapisnik iz Subotice gde je bilo reči o tome, koji je objavljen i niko nije stavio primedbu na isti, pa ni on sam. Odluka o isključenju uz potpis nije uručena EKK. Pored EKK isključen je i Slavko Bovan. Bovan je pogrešio što nije sankcionisao uvredljive i nepristojne reči Mladena Markovića, ili bilo koga drugoga, na svome sajtu. To je za strogi ukor. Dva isključenja. ZAŠTO!
-Isključen je EK „Srem“. Vladimir Šarić zakasnio je sa uplatom članarine za ESS za trećeg člana svoga kluba, iako je naveo opravdani razlog. Zar je to razlog za giljotinu EK „Srem“? Šarić je toliko mnogo učinio za Savez kao niko drugi, od obezbeđivanja prostorija u Šahovskom savezu Srbije za održavanje sastanaka Saveza itd. ZAŠTO!
-Nije objavljen, iako je sačinjen i dostavljen predsedniku ESS, zapisnik sa sastanka Predsedništva ESS iz Sremske Mitrovice. ZAŠTO!
-U program 18. SES-a nije predviđena sednica Predsedništva ESS, a koja je ipak održana u nepotpunom sastavu. Miroslav Lazarević bio je u Sremskoj Mitrovici, ali zbog neobaveštenosti nije prisustovao istoj, dok Sreten Perić u vreme održavanja te sednice bio je na zvaničnom takmičenju ESS. Zbog neusaglašenosti došlo do raskoraka. ZAŠTO!
-Na 17. i 18. SES-u predseddnik ESS u zvaničnom delu programa SES-a sa učesnicima i gostima komunicira u pripitom stanju čime omalovažava i srozava ugled ESS. ZAŠTO!
-Na osnovu koje objavljene odluke Mile Janković, predsednik EK „Piramida“ daje izmene i dopune članova Statuta ESS? To radi na osnovu odluke Predsedništva ESS u Sremskoj Mitrovici, a pojedinosti o tome date su u Zapisniku koji je sačinjen i dostavljen predsedniku ESS, ali isti nije prezentiran klubovima i dolazi do raskoraka. Neki klubovi nisu znali za ovu aktivnost. ZAŠTO!
-U predlogu na izmene i dopune članova Statuta koji je dao Mile Janković, enigmatske klubove i enigmatske sekcije koji nisu registrovani kaže da su to „jedno veliko ništa“U čemu je razlika, enigmatski gledano, između EK „Bor“ koji nije registrovan i ima 5 članova sa plaćenom članarinom prema ESS, i EK „Piramida“ koji je registrovan i ima 8 članova. Nikakva. Ima samo tri člana više. EK „Piramida“ ima pravo po zakonu da sklapa ugovore , ima tekući račun, može da isplaćuje honorare itd. Eto neregistrovani klubovi su „jedno veliko ništa“, a pandan tome, registrovani klubovi su „jedno maloništa“. Naš stav je, što više enigmatskih sekcija, enigmatskih ogranaka u ESS, u što više mesta, to je budućnost srpske enigmatike, a manje bitno kako i koliko predstavnika istih u Predsedništvo ESS. „Jedno veliko ništa“. ZAŠTO!
-Nije kolegijalno, drugarski, pa ni ljudski, da Mile Janović, naše uvažene i cenjene kolege, u Subotici Jovana Nedića, a u Sremskoj Mitrovici Marjana Radakovića, nepristojno naziva i psuje, samo zato što mu se nisu sviđaju neki njihovi postupci i stavovi. ZAŠTO!
-Takođe, Mile Janković, na godišnjoj Skupštini ESS ove godine, zbog navodnog lažiranog zapisnika sa Predsedništva ESS uz Subotice, samoinicijativno smenjuje aktuelnog sekretara ESS Vladimira Šarića i sebe proklamuje za sekretara ESS, kada Šarić napušta Skupšinu. ZAŠTO!
-Po preuzimanju dužnosti predsednika ESS, Željko Dimović obećava da će rad ESS biti transparentan i da će srediti međuljudske odnose, u protivnom, podneće ostavku. Ni jedno, ni drugo. ZAŠTO!
-Predsednik ESS donosi odluke u ime Predsednišva , poput one o ukidanju predloga o izmeni i dopuni članova Statuta ESS date od strane EK „Piramide“. ZAŠTO!
-Predsedik ESS dostavlja predlog članovima Predsedništa ESS, da ESS pokreće „Takmičenje u sastavljanju enigmatskih zagonetaka“ u 4 kola, a izveštava da je to predlog ED „Đorđe Natošević“ i da je isti podržalo više klubova. Sada, čiji je to predlog i ko je nosilac zadatka? ZAŠTO tako!
-Predsednik ESS ne poštuje odluke Statuta ESS, pa ni svoje koje je doneo, poput: Isključuje Zorana Radisavljevića u paketu sa EKK i Slavka Bovana, a Zoranu dozvoljava da učestuje u ativnostima koje sprovodi ESS. ZAŠTO!
-Na kraju, osipanje članstva ESS je evidentno. Napustili su ESS, odnosno ne žele da učestvuju u aktivnostima ESS: Dinko Knežević, Miroslav Živković, Branislav Nikić,...? Ko je sada na redu, i iz kojih razloga. ZAŠTO!
   Nakon diskusija i analize stanja u našoj saveznoj enigmatici, stav EK „Bor“ je da rukovodstvo ESS svojim radom i ponašanjem nanosi-šteti ugledu ESS, kao i enigmatima u Srbiji, te tražimo da predsednik ESS podnese ostavku i zakaže vanrednu izbornu Skupštinu, da se o svemu ovome raspravlja i prevaziđe trenutno stanje, izabere novo rukovodstvo  i novi organi ESS, a ujedno tražimo od kolega enigmata, enigmatskih sekcija i enigmatskih klubova da naš predlog podrže.  
U Boru, 10.12.2018.                                                           
Enigmatski klub „Bor“
Predsednik,
Krsta Ivanov

13 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Svako "zašto>" je na ispravnome mjestu, no hoće li odgovorni na njih odgovoriti?

Slavko Bovan је рекао...

Ovo pismo mi je stiglo juče, a danas se objavljuje na molbu iz Bora.

Krsta mi piše da je pismo uputio na više adresa. Dakle, Nedjeljko, sačekajmo!

Za početak sačekajmo da vidimo da li će se pismo pojaviti i na zvaničnom sajtu (blogu) ESS. Možda i hoće. Naime, tamo se pojavio i onaj zapisnik NZ koji baš i nije sasvim u skladu sa kasnijom odlukom koju je donio jedna čovjek i objavio je kao SVOJU ODLUKU. Naime, u "odluci" stoji da je NZ glasala ZA predlog "Piramide", a svi koji su pismeni mogu pročitati u objavljenom zapisniku šta su stavovi NZ tim povodom (Ni blizu nekog "ZA").

Belirac је рекао...

Sudeći po izostanku komentara uz ovu objavu - ovakav kakav je ESS je prošlo svršeno vrijeme.

Belirac је рекао...

I da: Quod licet Iovi, non licet bovi ili Neka visi Pedro.

Slavko Bovan је рекао...

Da, Jovane ovakav ESS jeste pluskvamperfekat, ali sudeći po komičnim obrtima kojima smo svjedoci, ima elemenata i potencijala (kondicionala). Izgleda da će kadijatetužikadijatetuži uskoro objelodaniti još jednu važnu odluku.

Unknown је рекао...

Pod hitno u ESS raspisati NOVE IZBORE!
nIKOLA pEŠIĆ

Slavko Bovan је рекао...

Nikola Pešić je malo ispromašivao velika i mala slova u potpisu, ali napisao je jasnu poruku.

Марјан је рекао...

ЕС СРБИЈЕ НЕКАДА (и сада): ОСМЕХ (мрки поглед), ПОЗДРАВ (свађа), ПОШТОВАЊЕ (псовка), ДРУЖЕЊЕ (злоба), ТРИБИНА (пијанчење), ДОГОВОР (самоодлучивање) -
О М А С О В Љ Е Њ Е (и с к љ у ч и в а њ е). БРАВО! (зашто!?).

Slavko Bovan је рекао...

Za ovih 7 dana od kako je objelodanjeno pismo sa dvadesetak ZAŠTO? očigledno je da su se oni kojima je pismo upućeno baš mnogo uzbudili, potresli, nesekirali...
Ako mene pitate, očekivana reakcija.
Narod ima za to izraz: Boli ih uvo!

IlijaO је рекао...

Nameće se logično pitanje: A ZAŠTO?

Slavko Bovan је рекао...

Da podsjetim one kojima misli malo sporije dolaze do mozga: SB je (dikatatorski) isključen i (transparentno)zamrznut (skoro istovrmeeno) jer je na TIO jedan kolega (ime i prezime poznato redakciji) neprimjerenim riječima pisao KOMENTARE.
Isti aršini u časnoj organizaciji i časnom zamrzivaču (ne)važe! (hahahahahahahahahhhaha) te je zamrzavanje poprimilo maha (ha-ha).
Posilni vlasnika časne organizacije ič se ne osvrće na ono što je obećao, a ne osvrće se ni na rijetka hrabra obraćanja članstva u osipanju (kao što je ovo pismo Krste Ivanova).

Belirac је рекао...

Cirkuske predstave se nastavljaju...

Slavko Bovan је рекао...

Da, Jovane, cirkuzanje postaje sve zanimljivije i zabavnije.