"KVIZORAMA" (1675)


 

Kvizorama 1675, 01.06.2024.
Prilog: Branko Milovanović

SLAVODOBITNICI

Luka, Darko, kapiten Štef, Boris i Pero

Eroteka (j)

A, sad – spektakl.

Proglašenje rezultata.

Puna sala znatiželjne publike. Valter se potrudio da napetost dostigne vrhunac. Nismo znali rezultate sastavljačkog prvenstva, osim što je rečeno da od 15 medalja (pet discioplina po tri medalje) samo jedan kolega ima dva plasmana “na postolju”.

Stjepan Horvat je od Zagonetačkog saveza Hrvatske dobio povelju “Počasni član”, rekao bih više nego zaslušeno, plus lijep gest ZSH. Pohvale-povelje  dobili su i članovi reprezentativci Hrvatske koja je prije 30 godina nastupila na Svjetskom prvenstvu u enigmatici (logici) u Kelnu. Osvojili su visoko treće mjesto. Zapažam da su i danas članovi tadašnje momčadi (Luka Pavičić, Darko Galić, Boris Nazansky i Pero Galogaža) perjanice hrvatske enigmatike. Tada “Četvorica veličanstvenih”, danas “Bez starca nema udarca”. Fotografišem ih, a već vidim da će biti problem napraviti dobre fotografije, jer “manekeni” brzo bježe sa podijuma. Sramežljivi su. Fotografiše nekoliko “akreditovanih izvještača” blogova i sajtova. Nema službenog fotografa, a trebalo bi da ga bude na ovakvom značajnom događaju. Dvojica Nedića su ozbiljniji od nas ostalih jer koriste fotografske aparate, a mi ostali telefone. Pratioci TIO ne smiju da budu uskraćeni za sve važne detalje, pa klikćem i kada treba i kada ne treba.

Počinje! (Sad ovdje zamislite zvuk fanfara).

Osamdeset učesnika u sastavljačkom prvenstvu je fantastičan odziv, a kada se pročitaju imena vidi se da je na okupu krem de la krem. Sebi “držim palčeve” da budem plasiran u svakoj od disciplina bar do 20. mjesta (u prvoj četvrtini tabele). Pomalo sam nervozan, ali tješi me činjenica da pogled po kolegama govori da svi napeto išćekuju da li će biti pročitani kao dobro plasirani. Valter najavljuje da će za svaku discipline čitati prvih deset mjesta. Prvo čita plasman za križaljku i… prvo pročita moje ime…deseto mjesto Slavko Bovan i Pero Galogaža. Radujem se ko malo dijete. Srećom, ostajem pribran i ne uzviknuh “Juuuuupiiii!. Podjela desetog mjesta s Perom Velikim ravno je osvajanju medalje. Bravo za mene, mislim u sebi, a ona nervoza odmah nestaje. Sad može biti šta god. Valter dalje čita plasman do prvog mjesta, deveti Bošnjak, 7-8. Galić i Radisavljević, pa Barišić, pa Ranko Nedić, pa Mihaljević, Dragomirović i pobjednik  sa 57 od mogućih 60 bodova - Mladen Marković. Aplauz. Valter nije pročitao Rešadovo ime, što je našeg dobrog Rešada zabrinulo. To što ga nema među deset, a očekivao je jer ima dobru križaljku,  narednog dana smo analizirali više puta (imali smo dosta prilike za razgovor), pa je zaključio da je na dnu tabele zbog nekog pogrešno upisanog pojma,  a na kraju se ispostavilo da jeste visoko plasiran (četvrti) a da samo preskočen prilikom čitanja. Valtere, Valtere…!

Zagonetke u stihu: Od 4. do desetog mjesta: Pero, Mladen, Nedjeljko, Neba, Nazansky, Čotić i Babič. Dobro je, evo bodova za EKK mislim, a mirim se sa sudbinom da sam ispod desetoh mjesta. Treći je Radoja, a drugi…opaaaa Bovan. Kitim se medaljom i slušam da je Živko Barišić prvi. Opa-lac.

Premetaljku imam solidnu pa razmišljam da bi trebalo da budem među deset, ali hajde da vidimo…Deseti su Majetić, Kujundžić i Miljević, a onda redom prema prvom mjestu: Orešić, Milica Šimić, Barišić, Lebeda, Rebrović, Capan, Mihaljević, Nedjeljko Nedić je drugi, a Zdravko Žarković prvi. Nema me na vidiku, ali zanimljivo da nema još nekoliko odličnih anagramista. Nema Zorana, Pere, Nebojše, Ozdanovca, Stipana Mede, Džudžara, Luke, Nazanskog…Hm. Nešto se dogodilo!. Na kraju sam bio 33. Ne stižemo se išćuđavati jer Valter čita dalje. (Zadatak: TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA LABINA. Ja sam imao: ZNA DIČNA BLAGA I DA ATRAKCIJU ISTRE, a pobjednička je, rekao bih zasluženo:  GLE, RABAC ZNAČAJAN ADUT I DIKA ISTRI)

Rebusi – 64 učesnika. Moj favorit je Dejan Minić. Prije Rapca on mi reče da očekuje treće mjesto, a ja sam mu prognozirao pobjedu. Osmi do deseti su: Majetić, Orešković, Nazansky, sedmi je Igor Šupica, a četvrti do šesti Dejan Minić, Frano Vukoja i ja (U lijepom sam društvu, a evo bodova za EKK, pomislih). Treće mjesto osvojio je Pero, drugo Capan, a najbolji rebus napravila je Milica Šimić. Na polasku za Rabac, nadao sam se da ću upoznati Milicu jer živi na nekoliko kilometara do ovogodišnjeg okupljališta enigmata, ali ona iz nekog razloga nije došla.

Kao što rekoh, očekivao sam bolji plasman za anagram, pa crvr, ali kod magičnog lika nisam očekivao ništa kad ono pozitivni cvrc. Eno me među plasiranim od devetog do 15. mjesta. Ispred su Dragomirović, Bošnjak, Jovan Nedić (Opa, šapnuh fotografu koji vrijedno klikće na metar od mene) i Žarko Đokić. Četvrti je EKK Babič. Jovan i ja se, kao da smo se dogovorili, okrenusmo se prema njemu uz gestikulaciju odobravanja. Već tad vidimo da će EKK imati dosta bodova. Da li ćemo biti među tri ekipe?! Treće mjesto osvojio je Branko Milovanović (takođe, clan narandžaste “napasti”), a srebrni je, kako Valter reče, veliko prijatno iznenađenje – Skender Tulumi. Veliki aplauz, štrokaju aparati, Skender se zahvaljuje…Čekamo ko je prvi. Nevenko Soldo….jeeeeeee! Bravo za Hercegovca!

Dobro, to smo čuli, hajde da čujemo ukupni poredak. Na brzinu kalkulišem, deseto, drugo, četvrto, deveto i jedan ćorak…ako onaj ćorak nije baš totalni ćorak, trebalo bi da sam među prvih deset. Nisam deseti jer su 9-10 Nebojša i Nedjeljko. Sedmi-osmi su Galić i Bošnjak. Ozdanovac je šesti. Tad pomislih da sam 11-12, kad ono - peti. (U mislima, tapšem se po ramenu). Mladen Marković je četvrti, a najbolja trojica su Pero, Marko i šampion Živko Barišić. Ovacije! Bravo, bravo, bravo!

Sad tišina! Da čujem ovo najvažnije. Đe je na tabeli EKK?.

Dvanaesti - Vazak 2, jedanaesti – Dragalić, deseti – Boživran (šta je ovo, braćo moja mila?!), osmi – Banja Luka, sedmi – Vazak 1, šesti – Široki (moji Hercegovci solidni)…e sad kreće napetost jer su ove ekipe prilično ujednačene  (osim Čvora)…peti - Kvizorama (Nazansky, Radisavljević, Hrgović), četvrti – Remark (Marković, Besničanin, Đokić)…uh dobro je…treći smo…ipak nismo. Treći – Raščica (N. Nedić, Ozdanovac i Jurić), a mi smo drugi sa 4 (četiri) boda više od trećih, ali svega 12 bodova manje od Čvora (Pero, Hajro i Zivko).

Veselim se.

Veseo sam i sad, dok ovo pišem

Nastavak slijedi: ODGONETAČI

Čvor (Horvat, Barišić, Hodžić i Galogaža)

NOSTALGIJA (2066)

Džepna križaljka br. 1311 (25.05.1977.) str. 9-10.
Prilog: Gojko Mandić

ZRNCA (5214)

- - Ž - - S - V - - -

- O - E - I - -

"EROTEKA" 2 (MOŽDA)





 Ovo mi šalje Stjepan Horvat uz predlog da napravimo "Eroteku" 2. Možda se i prihvatim posla, pogotovo što je nekoliko pričica ostalo viška prilikom štampanja "Eroteke" (1) a ima nekoliko novih pričica.

среда, 29. мај 2024.

SLAGALICA

Još jedan enigmata je šampion slagalice. U ovom ciklusu pobedio je Miroljub Arsić. Čestitam!

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (443)

Prvi lik

CA, CA, DI, RA, RA, RA, SE, SR, SR, STOJ, TI, TI, TI, TI, ZA, ZA

Vodoravno i okomito: 1. Rušiti, razvaljivati, 2. Arest (u medicini), 3. Izazvati srdžbu, razljutiti, naljutiti, 4. Odnositi se na što.

Drugi lik

DO, FAK, GRU, JE, JE, LI, LI, MI, MI, NI, NI, PA, PA. SI, SI, SMRT

Vodoravno i okomito: 1. Reprodukcija vjerna originalu (mn.), 2. Rimski pisac i biskup (oko 430–480), Apolinar, 3. Mala skupina, 4. Mirni i neočekivani prirodni prestanak života, obično u dubokoj starosti, bez prethodnih teških bolesti i patnje (također: pjesma Antuna Gustava Matoša iz 1912. godine).

Autor: Jovan Nedić