понедељак, 5. април 2021.

ACTA AENIGMATICA (157)

Osnivačka skupština VAZAK-a

Piše: Stjepan Horvat

U 155. nastavku pisao sam o osnivanju prvih ogranaka Enigmatskog udruženja Bjelovar, a ponajviše o ogranku u Varaždinu. S obzirom da će za dvadesetak dana biti pedeseta obljetnica od dana osnivanja Varaždinskog zagonetačkog kluba kao ogranka EUB, donosim na vidjelo Zapisnik osnivačke skupštine EUB-ova "Varaždinskog zagonetačkog kluba".

Skupština je održana u Varaždinu 24. travnja 1971. godine u prostorijama Gradske vijećnice, a prisustvovala su joj sedmorica varaždinskih zagonetača, te Stjepan Horvat iz Bjelovara kao predsjednik EUB-a, Slavko Peleh iz Zagreba kao predsjednik ZAD "Mesalov" iz Zagreba, te Ivan Peleh.

Osnivači VAZAK-a bili su: Branko Duić, Stjepan Hažek, Vlado (Vladimir!) Kutnjak, Boris Nazansky, Robert Odniković, Stjepan Tumpić i Čedomil Vlahović. Skupština je radila po uputama dobivenim iz tajništva EUB, a na njoj je usvojen Pravilnik o radu VAZAK-a i izabrano vodstvo kluba. Za prvog predsjednika izabran je Boris Nazansky, a za tajnika Čedomil Vlahović.

Stjepan Tumpić podnio je izviješće pod nazivom Presjek kroz dosadašnji rad EUB. Potom se raspravljalo o potrebi osnivanja komisija koje bi pomogle u boljem radu kluba, pa su tako formirane Komisija za propagandu i Komisija za rad s mladim zagonetačima, prije svega budućim sastavljačima zagonetaka. Prihvaćen je i plan rada, u kojem su kao glavni zadaci navedeni: povećanje broja članova, obnavljanje rubrike sa zagonetkama u listu Varaždinske vijesti, povezivanje s drugim ograncima EUB i sudjelovanje na više područja u radu EUB.

Na kraju sam i sam govorio o mogućnostima rada i suradnje s maticom u Bjelovaru, ukazavši na brojne mogućnosti vezane za afirmaciju zagonetaštva, financiranje ogranaka, suradnju u skupovima i sl. Slavko Peleh govorio je o stečenim iskustvima u radu Zagonetačkog društva "Mesalov" u Zagrebu.

VAZAK je kao ogranak EUB, odnosno ZD Čvora, djelovao do kraja 1979. godine, a od 1. siječnja 1980. postao je jedna od sekcija KUDŽ Ivo Mikac iz Varaždina.


Нема коментара: