среда, 7. април 2021.

BEZOPISNI BUŠMAN 15

Dimenzije bušmana su 24X12, nešto je veći nego obično, proširenje se nametnulo da bi se popravio ukupni dojam i ono najvažnije - rješivost. Ako bih pisao uputstva kako treba sastavljati bušmana sa ovakvim zahtjevima (odsustvo jednoslova i dvoslova u sredini, značajan broj lako prepoznatljivih sintagmi, nefrekventnih slova i skupina, svježina, rješivost ...) onda bih današnju startnu kombinaciju naveo kao primjer kako ne treba raditi. Početak je, generalno, bio sasvim u redu osim što je imao nezgodne okrajke na koje je trebalo navezati ostatak mreže. Morao sam se pomučiti i vaditi sa brojnim troslovima (tri kratice su super poznate pa nisu upisane, imaju i oznaku za veliko slovo). Mislim da će rješivost i užitak biti na nivou prethodnih.

Desila se i zgodna kombinacija u polju B-23. Podijeljeno je na dva dijela jer dva slova pašu u kombinaciju. Vodoravno su dvije verzije istog pojma, a okomito dva različita pojma. 

Evo i statistike: prosječna dužina riječi je 5.4, unutra je 9 sintagmi, 20 nefrekventnih slova (nema DŽ i Đ), 16 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 13 samoglasničkih skupina. Upisano je nekoliko manje poznatih pojmova, sve ostalo je poznato, ne zaboravite i ilustracije.

Redovne napomene: 
Ijekavica i etimologija
Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.
Tu je i grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. Postotak svake od boja bi mogao biti brojčani pokazatelj iskoristiv u vrednovanju križaljke.

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

19:00zadatak PDF 

20:00dodano 10 slova PDF

21:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

21:45 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne

1 коментар:

Hajro је рекао...

12 dodatnih slova - link aktiviran.