ĆABATA
ĆEBATA
Ćebata je jedan od najpoznatijih italijanskih hlebova, prepoznatljiv po hrskavoj kori i prozračnoj unutrašnjosti punoj nepravilnih rupica. Njeno ime, koje na italijanskom znači “papuča”, potiče od karakterističnog spljoštenog oblika ovog hleba. Prvi put je napravljena 1982. godine u Italiji kao odgovor na popularnost francuskog bageta, a danas je nezaobilazan deo sendviča i gastronomskih specijaliteta širom sveta. Uz jednostavne sastojke – brašno, vodu, so, kvasac i ulje – ćebata, osvaja svojom laganom strukturom i hrskavim ukusom.
Zašto ćebata, ako se piše ciabatta? Valjda bi trebalo biti ćabata.
ОдговориИзбришиTo treba pitati pekare.
ОдговориИзбришиĆabata, svakako - a pojedine pekare treba obrazovati.
ОдговориИзбришиUradio sam ono šta mogu, u ovom momentu - Stavio sam novi naslov.
ОдговориИзбришиNapisah komentar vezan uz Aljošu i njegovo mišljenje! ...ne znam zašto ga nema, ( valjda sam zaboravio stisnuti "Publish"), pa ću ponoviti: svakako ćabata, iako bih dodao da bi moglo i ćijabata, ali o tom trebaju suditi oni koji se koriste talijanskim jezikom . Ćebata je izmišljotina....
ОдговориИзбришиU Leskovcu u pekarama koje prodaju ovaj hleb je ĆABATA. Nešto i kod nas da bude kako treba:)
ОдговориИзбришиNije vic, svojevremeno je u pojedinim leskovačkim mesarama bio natpis ¨Imamo noge od bici˝:)