понедељак, 4. фебруар 2013.

REBUSANJE (105)


Autor: Milan Sečujski

7 коментара:

  1. Osnovno znanje iz muzičke kulture ne škodi! (ne treba biti ekspert)

    ОдговориИзбриши
  2. Pa dobro, nije baš sasvim osnovno...

    Ovaj rebus se dobro nastavio na onu nedavnu diskusiju o notama i ključevima. Hteo bih samo da kažem nekoliko reči na tu temu, da bismo kako treba zaključili priču o tome da li i zašto notama treba ključ.

    Svaka nota ima svoju vrednost (relativno trajanje u okviru takta), a najčešće i visinu - ali ovo drugo samo ako je linijski sistem pod odgovarajućim ključem. Najčešće viđamo violinski ključ, u kome je, recimo, nota "c" (u solmizaciji "do") na prvoj pomoćnoj liniji ispod sistema ili u trećoj od četiri praznine (gleda se odozdo). Međutim, ako ispred sistema stoji bas ključ (što je isto vrlo čest slučaj) - ta ista nota nije "c" već "e" ("mi"). A ako stoji neki treći ključ (što je malo ređe, ali se i te kako koristi - koriste ih neki drugi glasovi ili specifični instrumenti, pogotovo duvački), ta ista nota može biti i štošta drugo.

    Ako ključa nema - nota nema visinu, i takav notni zapis se, recimo, koristi kod mnogih udaračkih instrumenata, gde umesto notnog sistema često postoji samo jedna linija. U ovom konkretnom rebusu (mala pomoć!) levi pojam odnosi se na ritmičku figuru, tako da ključ ovde zaista nije bio ni potreban.

    Ovo sam napisao da malo pripomognem, a nadam se da će nekome i tema biti zanimljiva. Vrlo lep članak na ovu temu može se naći na http://sr.wikipedia.org/wiki/Кључ_(музика).

    ОдговориИзбриши
  3. DA. Ja ovo zovem osnovno znanje iz muzičko-rebusne kulture.

    ОдговориИзбриши
  4. kopanje luka u redu, ali sinkopa...?
    Nikola

    ОдговориИзбриши
  5. Nekada davno sam završio nižu muzičku školu, a sada uz stariju ćerku obnavljam gradivo. Ponešto se i zapamtilo!

    ОдговориИзбриши