петак, 5. април 2013.

ŽARKOVIĆ NAJBOLJI!



Boris Nazanski javlja iz Zagreba

Uvodnik iz najnovije "Kvizorame"
Teško ću se sjetiti kad je netko u natjecanju anagramista pobijedio ovako uvjerljivo, sigurno, suvereno … Šest je sudaca ocjenjivača  (Zdenko Bakotić, Ivan Hrgović, Filip Karačić, Želimir Kušić, Vladimir Kutnjak i Ranko Skopal) dobilo listu od trideset probranih premetaljki na temu ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA (raspis iz 1083. broja Kvizorame) i od njih šestorice pobjedničku su premetaljku petorica stavila na prvo mjesto i samo jedan na treće. Pobjednik je Zadranin Zdravko Žarković, a njegova pitka i tečna premetaljka (vidi dolje desno!), koja za razliku od mnogih drugih ne spominje likove iz Čudnovatih zgoda … osvojila je naklonost ocjenjivačkoga suda svojom jednostavnošću i jasnoćom sadržaja.
Ukupno je na naš natječaj, posvećen stotoj obljetnici romana književnice koju su nazivali hrvatskim Andersenom (vidi o njoj prigodnu pananagramku na devetnaestoj stranici!) stiglo osamdesetak anagrama od dvadesetdvojice autora (zanimljivo, žene ovaj put nisu sudjelovale!?). Šezdesetak premetaljki zadovoljilo je sve formalne uvjete natječaja i među njima sam odabrao trideset ponajboljih poštujući načelo da svi autori u finalu budu zastupljeni barem jednom (dakle i najboljom) svojom premetaljkom. Bodovi žirija poredak su rasporedili ovako:

  1. Zdravko ŽARKOVIĆ, Zadar
  2. Krešimir MAJETIĆ, Jastrebarsko
  3. Zdenko CAPAN, Karlovac
  4. Stjepan OREŠIĆ, Zagreb
  5. Slavko BOVAN, Kikinda (Srbija)
  6. Nevenko SOLDO, Široki Brijeg (BiH)
  7. Zdenko HAN, Split
  8. Vladimir ŠARIĆ, Šimanovci (Srbija)
  9. Antun BABIJANSKI, Umag
10. Boris BABIĆ, Crikvenica

Žarković, Majetić, Capan i Soldo imali su još po jednu premetaljku pri samome vrhu poretka, ali smo im za plasman računali samo onu najbolju. Na samim vratima ulaska među prvu desetoricu (u razmaku od jednog do osam bodova) ostali su Miloš Milićević iz Doboja (BiH), Sreten Perić iz Loznice (Srbija), Zlatko Horvat iz Cirkovljana, Mirko Varga iz Varaždina i Nenad Skitarelić iz Rijeke. Ostalim autorima (spomenimo da su iz Zagreba, Viteza, Ljubljane, Karlovca, Ugljare, Tuzle i Zadra) želimo više nadahnuća i uspjeha u nekom od idućih natjecanja, možda već na Memorijalu Pavle-Libran koji je raspisan u 1094. broju.
Kao što smo obećali, prvoplasiranim autorima pripast će zaslužene knjižne nagrade, a najuspjelije premetaljke na temu šegrta Hlapića objavljivat ćemo redom u sljedećim brojevima, pa i tijekom cijele ove za Hlapića jubilarne godine.
Boris Nazansky

Prvoplasirana premetaljka:
TEČE POZLAĆEN DUH DRAGOGA ŠTIVA!

6 коментара:

  1. Čestitam prvoplasiranom, drugoplasiranom, trećeplasiranom, četvrtoplasiranom, "tapšporamenu", šestoplasiranom, sedmoplasiranom, osmopjasiranmom, devetoplasiranom i desetoplasiranom.

    ОдговориИзбриши
  2. Ponestalo ti je koncentracije kod osmoplasiranog...:)

    ОдговориИзбриши
  3. Pardon, ispravka:
    Čestitam prvoplasiranom, drugoplasiranom, trećeplasiranom, četvrtoplasiranom, "tapšporamenu", šestoplasiranom, sedmoplasiranom, osmoplasiranom, devetoplasiranom i desetoplasiranom.

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo sam slao na ovaj konkurs:

    DA, HOĆEŠ PRIČU GLEDE TVOG ZANATA

    GLEDAT ĆEŠ DUH PRIČE OVOG ZANATA

    ОдговориИзбриши
  5. čestitke pobjednicima, posebno Zdravku - nekada smo često dugo sjedeli u ''Gospodarskoj mehani''!

    ОдговориИзбриши
  6. Čestitke Zdražaru kojeg sam upoznao na subotnjim druženjima u redakciji "Enigme".

    ОдговориИзбриши