четвртак, 2. мај 2013.

REČ PO RIJEČ (130)

BACANJE KAMENA S RAMENA
Bacanje kamena je jedna od najstarijih atletskih disciplina, o kojoj postoje zapisi iz starog i srednjeg veka. U svim krajevima bivše države bacanje kamena je ostalo kao najrasprostranjeniji oblik narodnog takmičenja. Mnogi jugoslovenski prvaci i rekorderi u bacanju kugle, počeli su svoju sportsku aktivnost u krajevima sa dugom tradicijom u tim nadmetanjima.U prvim atletskim pravilima takmičenja iz 1947. postoji i bacanje kamena s ramena. Kamen je bio težak 7,25 kg. i morao je biti zaokrugljen, ali nije morao imati oblik lopte. Bacanje se obavljalo sa mesta (prostor od 2 m) i iz zaleta gde je prostor bio neograničen. Granična letva (122 cm h 7 cm) mogla se prestupiti po izbačaju.


Na “Nevesinjskoj olimpijadi” (prošle godine održana 137. put) koja se redovno održava u ovom hercegovačkom gradiću od 1850. godine, bacanje kamena s ramena je stalna disciplina.

4 коментара:

  1. Hercegovci, ne samo da su pametni već su i jaki! Kršni momci - nema šta!

    ОдговориИзбриши
  2. Ako sam dobro informisan, 2-3 puta pobjednik je bio iz Crne Gore.

    ОдговориИзбриши
  3. Izvještaj sa 137. Olimpijade.

    Vitešku disciplinu bacanje kamena s ramena obilježio je Radovan Zeković iz Žabljaka, koji je nadmašio Gorana Zupca i Danila Kovačevića iz Nevesinja

    ОдговориИзбриши
  4. Doduše, Žabljak jeste Stara Hercegovina!

    ОдговориИзбриши