уторак, 11. јун 2013.

REČ PO RIJEČ (168)




JOVAN ZLATOUSTI
Sveti Jovan Zlatousti (347—407), najčuveniji propovednik u istoriji Crkve, veliki podvižnik i reformator. Bio je patrijarh Konstantinopolja (397.-402.), prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva. 

 

Da bih opravdao naziv ovog veselog bloga, uz današnju “REČ…” nameće se vic:
Nulta godina, sede za jednim stolom apostoli i Devica Marija i dogovaraju se kako da Marija bezgrešno začne. Sedeli oni tako dve nedelje, svako od apostola predloži nešto, ali to nije ono pravo. Samo Jovan ćuti. Na kraju i on progovori:
• Ja mislim, braćo, da to neće ići bez k..ca
• Usta ti se pozlatila, Jovane! - usklikne Marija.

2 коментара:

  1. Анониман11. јун 2013. 09:25

    "Не упрежите се у исти јарам с невјерницима; јер шта има праведност са безакоњем; или какву заједницу има свjетлост са тамом?" /апостол Павле Коринћанима/
    Можда и вама незнабошцима нешто од ових ријечи буде за наук?!
    отац Јован

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11. јун 2013. 11:51

    Пошто ми је Јован Златоусти крсна слава (26. новембар) осећам обавезу да нешто додам.
    Јован Златоусти је један од Света Три Јерарха (12. фебруара, када се слави заједно са Василијем Великим и Григоријем Богословом), а 9. фебруара се у Цркви чува спомен на пренос његових моштију из јерменског града Комана у Цариград.
    Врло образован писац, учитељ дубоке мисли и упечатљивог књижевног израза, прослављени мисионар и беседник Јован понео је епитет Златоусти, јер нико тако није могао да одржи похвално слово као он
    Овај светац је посебно светкован у источној Србији, ради здравља, а жене су остављале сваки рад са концем, нитима и жицама(предење, плетење, ткање, кројење и шивење), јер се веровало да би прекидање жице значило прекидање живота.
    Лозничанин

    ОдговориИзбриши