среда, 19. јун 2013.

ZRNCA (126)

Autor: Mesud Malkoč

9 коментара:

  1. Nije mi namera da nečiji rad kritikujem, a ovo i nije najnečitkiji tekst u nekoj od sitnih zagonetaka na ovom blogu, ali... Često se slova ne vide od "nestašnih" delova slike ispod, a posetioci bloga su, uglavnom stariji od 50 godina. Jedan od načina da se to poboljša je da slova budu uokvirena linijom neke kontrastne boje. To je veoma lako odraditi u "Corelu" ili nekom sličnom programu. Drugi, ne manje važan detalj je da slika treba biti veće rezolucije, kvalitetnija i kontrastnija. To nije teško postići - na Internetu ima mnoštvo kvalitetnih i lepih fotografija, a pri pretraživanju pomoću Gugla treba "zahtevati" da vam pretraživač izbaci samo VELIKE fotografije. Ja obično pripremu odradim na 300 ili 450 dpi, a tek nakon toga smanjim na 200, smanjim širinu na 125-150 mm i šaljem u JPG formatu. Takve slike nisu preteške - 150-250 kb, ali su jasne i čitke. Naravno, koristim i neke alate za poboljšanje izgleda same slike (boja, kontrast...).
    Evo kako je ovaj posao mogao biti odrađen: GUBAR. Još jednom napominjem da ne želim da pametujem i pravim se da nešto bolje radim od drugih, da ne ko ne radi dobro i sl. - jednostavno predlažem da se nešto popravi i dajem jednu od mogućnosti da se to učini.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Naknadno ubačeno grafičko rješenje koje je uradio Miroslav Cvetković (gornja slika).

    Svaka pomoć ovakve vrste je dobrodošla

    ОдговориИзбриши
  3. O ukusima ne vrijedi raspravljati 8a i vjerovatno sam subjektivan) ali meni se ipak više dopada moje fotošopiranje.

    ОдговориИзбриши
  4. Ne bih dao "Corel" i "Photo Paint" za deset "Photoshop-ova". Ja još uvek 95% pripreme za štampu radim u "Corel-u 8" iz 1997. godine. Sve ovakve "probleme" (kombinacija teksta i slika) počinjem u "Corel-u", a završavam u "Photo Paint-u" - ako se drugačije ne naredi!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Slavku na obradi i objavljivanju. Nažalost, moji prilozi su samo u ideji(u ovom slučaju i stihovi), a drago bi mi bilo da mogu nešto pomoći u dijelu koji spominje Miroslav. No, međutim,...
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Samo neka ima materijala. Za ostalo ćemo se snaći. Već znate da prednost imaju "upakovani"prilozi. U arhivi pod oznakom "pripremiti i objaviti" ima baš dosta materijala.

    Dosta materijala, a malo vremena. Srećom saradnici su vrlo strpljivi.

    ОдговориИзбриши