субота, 14. септембар 2013.

REČ PO RIJEČ (259)



LJUTENICA
Danas u rubrici “Reč po riječ” recept za zimnicu. Ovako se priprema ljutenica:
Pet kg. paradajza ispeći u rerni ohladiti i oljuštiti. Staviti u šerpu u kojoj će se kuvati. U to dodati 100-150 gr. ulja, 1 šoljicu šećera, oko 100 gr. sirćeta po ukusu, soli po ukusu. Kuvati na šporetu i posle 10 min. dodati oko 1 kg pečenih, oljuštenih i iseckanih ljutih papričica (i količina papričica ide prema ukusu tj. koliko volite ljuto, mada ljutenica ide veoma ljuta). Dodati manju glavicu belog luka sitno seckanog i vezu peršuna. Sve to kuvati do gustine kakvu želite. Ja volim da je malo gušća. Ako je potrebno još dodati soli i sirćeta. Na kraju dodati 1 konzervans. Sipati u tople tegle. Ostaviti u rerni do sutra dan. Sutra tegle zatvoriti.

2 коментара:

  1. Godinama pravim ljutenicu. Ovo j moj recept. Skuhajte, nećete se pokajati.

    LJUTENICA ILI PINĐUR


    3 kg paradajza ( oguliti , samljeti)
    ½ litra ulja
    2 kašike soli
    125g. šećera

    Sve kuhati jedan ipo sat.

    Zatim dodati:

    4 kg paprika - crvene roge (prethodno ih ispeći, oguliti i isjeći na manje komade )
    2 dcl sirćeta
    1 glavica bijelog luka ( isjeckati)
    1 vezica peršuna (isjeckati)

    Sve zajedno kuhati još pola sata. Sipati vrelu ljutenicu u vrele tegle.

    ОдговориИзбриши