уторак, 17. септембар 2013.

ZRNCA (197)

Etimologija.

11 коментара:

  1. Na slici je rijeka duga 517 km. Iako na mestu gde se spaja sa Dunavom nosi više vode od Dunava, smatra se njegovom pritokom jer je ova rijeka kratkog imena kraća od njega.(Eto, šta je nepravda! Komotno je Dunav mogao biti pritoka ove enigmatima drage rijeke).
    Teče kroz Švajcarsku, Austriju, Njemačku i opet Austriju.

    ОдговориИзбриши
  2. Zaboravih napisati ono što već znate - ušće je u Njemačkoj (kod Pasaua).

    ОдговориИзбриши
  3. Rijeka Inn, na slučajno, tema je moje rubrike "Podatak više" u 741. broju "Skandi Feniksa", koji će biti na kioscima za vrijeme 29. SOZAH-a.

    ОдговориИзбриши
  4. Evo i jednog citata iz spomenutog članka:

    U Bavarskoj rijeka skreće prema sjeveru protječući kroz Rosenheim (60.000; RO), Wasserburg am Inn (12.300; RO, AIB, WS) i Waldkraiburg. (21.700; MÜ). Zatim skreće prema istoku i protječe kroz Mühldorf (17.300; MÜ), Töging (9.200; AÖ), Altötting (12.500; AÖ) i Neuötting (8.400; AÖ), primajući dva velika pritoka Alz i Salzach. Odatle do ušća Inn predstavlja granicu između Njemačke i Austrije, osim neposredno pred ušće gdje se granica odmiče južno od rijeke prema Austriji. Gradovi u donjem toku Inna su Simbach am Inn (9.600; PAN, EG, GRI, VIB), Braunau am Inn (16.300; BR) i Schärding (4.800; SD). Kao desni pritok Inn utječe u Dunav kod grada Passaua (49.000; PA). Iako nosi više vode, Inn se smatra pritokom Dunava jer je kraći od njega. Zanimljivo je da se na istom mjestu, kao lijevi pritok, u Dunav ulijeva i rijeka Ilz (37,2 km).

    ОдговориИзбриши
  5. Zato mislim da ne stoji završetak tvrdnja: "Teče kroz Švajcarsku, Austriju, Njemačku i opet Austriju."

    Inače, ja sam ovog ljeta ruke oprao u Innu kod Braunau i kod Passaua. Ali, o tom potom.

    ОдговориИзбриши
  6. Izgleda niko od enigmata nije bio u Innsbrucku, niti je vidio rijeku Inn.

    ОдговориИзбриши
  7. Bio sam na Innu, imam i sliku kao dokaz, ali nisam bio u Ninu. Možda sliku ima neki drugi enigmat pa da napravimo anagramnu fotojednačinu.

    ОдговориИзбриши
  8. I ja sam razmišljao o anagramčiću Inn = Nin. Hajde Gojko i ostali stihotvorci, napišite prigodne stihove.

    ОдговориИзбриши