среда, 20. новембар 2013.

NOSTALGIJA (69)



Piše Stjepan Horvat:

Enigmatsko udruženje “Čvor” je 1980. godine pokrenulo biblioteku “Zagonetačka teorija i praksa”. Povod tomu su bili zagonetački teorijskih prilozi većih dimenzija koji nisu bili pogodni za objavljivanje u teorijskom časopisu “Zagonetač”. Na taj se način željelo zagonetačkim istraživačima i povjesničarima omogućiti objavljivanje priloga većeg opsega, a koji su bili nedostatni za neku knjigu. Brošure su bile manjeg formata (12x17 cm) i opsega od 30 do 40 stranica.
Prvi prilog objavio je Dinko Knežević, tada član EU “Čvora” (od XI. 1973.), pod nazivom “Analiza učestalosti slova u križaljkama”. Knjižica je imala 36 stranica, a urednik je bio Stjepan Horvat. Dinko Knežević se po prvi puta značajnije susreo sa saznanjima o učestalosti slova u križaljkama, a dao je i rezultate svoga prvoga takvog istraživanja. Posebno su obrađene analize učestalosti slova s kojima riječi počinju i završavaju, a data je i uporedna analiza.
U zaključku je autor predložio formulu za izračunavanje faktora učestalosti, koji bi se mogao koristiti kod ocjenjivanja kvalitete križaljke. (sh)

Kada mi je stigao ovaj prilog, zamolio sam Dinka Kneževića da napiše nekoliko reči o knjižici. Evo odgovora:

Prilog g. Horvata me je podsetio na kasne sedamdesete kada sam, ponukan prilozima u "Zagonetaču", i sam pokušao da analiziram ukrštenice i njihovu valjanost. Dugo sam se bavio slovnom strukturom uvrštenih pojmova i iz toga sam objavio 2 piloga. Najpre sam u Eureci (godište: V, brojevi: 214-216, strane: 39/40, mesto: Gornji Milanovac, datumi: 20.08.-03.09.1977) objavio rad "Analiza učestalosti slova u ukrštenicama", a potom sam proširenu verziju 1980. poslao "Zagonetaču". Vrlo brzo sam dobio odgovor iz Bjelovara u kojem me obaveštavaju da je rad preobiman za "Zagonetač", ali da će ga objaviti u posebnoj brušuri / ediciji "Zagonetačka teorija i praksa". Nedugo zatim, mada se meni to isčekivanje činilo da predugo traje, pojavila se reklama i poziv na pretplatu u Čvorovim listovima, a potom i sama knjižica. Mojoj sreći nije bilo kraja, posebno kada se nakon godinu - dve pojavio i podatak da je ova knjižica najbolje prodavana u svojoj ediciji. Ja sam bio siguran da je to zato što je enigmate interesovala tema, a ja je majstorski obradio. Nisam mogao sebi da dozvolim da je enigmatska znatiželja (1. knjižica) tome doprinela!? (dk)
 

3 коментара: