недеља, 17. новембар 2013.

ROĐENDANSKA UKRŠTENICA


20 коментара:

  1. Dominićani je naziv za domorodačko stanovništvo karipskog otoka Dominika.

    Gotovo u potpunosti potječu od afričkih robova koji su na otok dovodili Francuska i Britanija, pa su po rasnim obilježjima uglavnom crnci. Po vjeri su uglavnom rimokatolici, iako se u posljednje vrijeme među njima širi protestantizam. Iako razumiju engleski jezik, među sobom se sporazumijevaju antilskim kreolskim jezikom.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala anonimnom 2 što je umesto mene odgovorio anonimnom 1.

    ОдговориИзбриши
  3. Mladene, od srca zahvaljujem. Zaista sam počastvovan.

    ОдговориИзбриши
  4. Možda je Anonimni 1 i Anonimni 2 ista osoba.

    Naime, kad je postavio pitanje, shvatio je da zna odgovor, pa je i samoodgovorio.

    ОдговориИзбриши
  5. I ja zahvaljujem Mladenu, koji je i mene uhvatio nespremnog.

    Da sam znao da će stići ova ukrštenica kvadrat 8x8 bi išao sutra.

    ОдговориИзбриши
  6. Napraviću ti kasnije jedan... da amortizujem štetu. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ponovo ću zamoliti anonimne komentatore da se potpisuju.

    Nije nikakva blamaža potpisati se ispod pitanja kojim se traži da se nešto pojasni. Niko se nije naučen rodio, i podržavam svako raspitivanje (ako je nejasno). Uvijek sam (smo) spremni na odgovor (ako nije anoniman ili je obično retoričko pitanje).

    Pogotovu nema razloga kod davanja odgovora na neko pitanje, da se ne stavi i potpis.(pa makar odgovor bio i kopiranje teksta sa interneta)

    Jedino opravdanje imate ako se stidite svoga imena, ili Vas je sramota što ste saučesnik u "tupljenju" (Ovo zadnje je pokušaj duhovitosti)

    ОдговориИзбриши
  8. To je zbog mene, Slavko. Mislim da me se Tvoji posetioci malo plaše. :) Evo, obećavam da neću skočiti ni na koga ko ostavi potpisan komentar, makar napisao sve najgore o meni. Promenio sam ploču, sad slušam samo veselu muziku. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Iako na sh.Wikipediji postoji članak pod naslovom "Dominićani", to ne može biti pravilan etnik. Ako se država zove Dominika, onda njeni stanovnici mogu biti samo DOMINIČANI, kao što su. npr., stanovnici Like LiČani.

    Ispraviću to na sh.Wikipediji prvom prilikom.

    ОдговориИзбриши
  10. Eto. A toliko sam se mučio da nađem neku etnicu sa Dejanovim prezimenom... i sad ćete mi i nju oduzeti. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Da ukrštenica ne bi sasvim "propala", predlažem da se "Dominićani" skrate na Dominić (prezime u mom kraju, npr. načelnik Općine Petlovac je Drago Dominić), a PREDEJANAC pretvori u PREDEJANKA, pa će AĆI postati KĆI. Uz možda još neke manje izmjene (da se izbjegne KUA) "šteta" zbog dodatnog crnog polja neće biti velika.

    ОдговориИзбриши
  12. Nije bilo teško naći pojam koji ima MINIĆ na kraju, već u sredini. Hvala na predlogu, ali nećemo ništa menjati (jer nećemo ni objavljivati ukrštenicu), niti joj gledati u zube... jer je reč o poklonu (pa još rođendanskom).

    Slažem se s Vama: neko je po lošoj analogiji sa Semićanima, Amorićanima, Samarićanima itd. popularizovao pogrešan oblik. Ipak, to je bio oficiozni izvor u trenutku nastanka kombinacije, a ako se tome doda i posebna namena - sve je u redu. :)

    Inače, AĆI obično opisujemo kao "pseudonim J.J. Zmaja", mada se slažem da je KĆI uvek bolja varijanta.

    ОдговориИзбриши
  13. Slučajno imam knjigu etnologa Mileta Nedeljkovića LEKSIKON NARODA SVETA iz 2001 u kojoj piše
    DOMINIĆANI (Dominicas), osnovno stanovništvo Dominike, uglavnom potomci afričkih robova i deo mulata (anglo-franko-afričkih mešanaca). Ima ih 96.922. Jezik engleski (mesni dijalekt), pripada germanskoj grupi indoevropske porodice jezika. Od sredine 20 veka potiskuje ga francuski (patua). Vera hrišćanstvo (katolici). Pre ove odrednice su DOMINIKANCI, koji su osnovno stanovništvo Dominikanske Republike.
    Zaključak izvucite sami.
    Lozničanin

    ОдговориИзбриши
  14. Kad osnova od koje se izvodi etnik završava na -k i kad se na nju doda sufiks -janin, nastaje -čanin, npr. LIK- + JANIN = Ličanin.

    Kad osnova završava na -t i kad se na nju doda sufiks -janin, onda nastaje -ćanin, npr. BANAT + JANIN = Banaćanin.

    Kod Dominike osnova završava na -k pa etnik može biti samo DOMINIČANIN.

    Bilo bi zanimljivo znati da li u knjizi Mileta Nedeljkovića ima još sličnih primjera, tj. etnika na -ćanin izvedenih od osnove na -k. Možda se, naime, radi o štamparskoj greški.

    ОдговориИзбриши
  15. Pre će biti da je reč o sugestiji (pomenuo sam nazive nekih starih naroda sa sufiksom - ćani), pa neko ko je prvi pisao o njima (ne verujem da je Nedeljković) nije sproveo palatalizaciju, već neosnovano jotovanje. Ako postoji zabeležen etnonim DOMINITI, možemo zadržati i Dominićane.

    ОдговориИзбриши
  16. Jasno je da je poštujući palatalizaciju ispravan oblik DOMINIČANI, ali treba imati u vidu da postoji i presedan, koji dopušta odstupanje od pravila. Možda je to u ovom slučaju, ako nije u pitanju štamparska greška, mada sumnjam, jer je knjiga štampana ćirilicom.
    Inače, pomenuta knjiga je dušu dala za sastavljanje nerešivih ukrštenica, ni u snu ne biste pomislili da postoje takvi nazivi naroda i plemena.
    Lozničanin

    ОдговориИзбриши
  17. Otkačeni indirekt

    Kuća prava folk pjevačici Bodroži,između ostalih

    fraza:3,2,1,4
    DOM IN I ĆANI

    Da nisu DOMINIĆANI ONI KOJI IGRAJU DOMINO iliti DOMINE

    ОдговориИзбриши