уторак, 19. новембар 2013.

SMILJE I ZAGONETKE

Glava časopisa Smilje

Glava zagonetačke rubrike


Piše mi (nam) Stjepan Horvat:

Prvi broj Smilja, najdugovječnijeg hrvatskog dječjeg časopisa, objavljen je 1. svibnja 1873. godine. Od početka je bio ilustriran crno-bijelim ilustracijama. List je u nakladi HPKZ-a kontinuirano izlazio do 1945. godine. Prvi mu je urednik bio Vjenceslav Zaboj Mařik, a već od 4. broja drugog godišta uređuje ga Tomislav Ivkanec, profesor Kraljevske učiteljske škole u Zagrebu. Ivkanec postaje zaštitnim znakom Smilja (čak se služio i pseudonimom Smiljan) uređujući ga do svoje smrti 1912., dakle punih 38 godina. U kasnijem razdoblju najduži urednički staž (1918.-1937.) imao je Ljudevit Krajačić.
    List je namijenjen učenicima pučkih škola, a izlazio je svakoga mjeseca na jednom arku. Objavljivao je pjesme, pripovijetke, priče, basne i poučne članke. Na kraju svakoga broja su rubrike Sitnice (anegdote, šale) i Dječje zabave (zagonetke, rebusi i odgonetke), a u većini brojeva ima rubriku Dječje igre. Svaki je broj ilustriran s najmanje jednom crno-bijelom ilustracijom (ukupno 28 slika).
U svakom broju bilo je nekoliko zagonetaka primjerenih onom vremenu (danas ne bi našle mjesta ni u kakvom dječjem listu), no one ilustriraju razvoj zagonetaštva uopće. (sh)

2 коментара: