петак, 6. децембар 2013.

NOSTALGIJA (83)

Piše: Štefan Markovič:


Prvo enigmatsko takmičenje u Sloveniji održano je 29.jula 1960 održano. Naime, toga dana je kao sastavni deo obeležavanja tadašnjih praznika opština Domžale i Kamnik održano u prostorijama Osnovne škole Mengeš takmičenje u rešavanju ukrštenih reći. Ideja je došla od organizacionog odbora za pripremu praznika, a izveli su ga Jože Ravbar iz ObLO (Opštinski narodni odbor) Domžale, tadašnji ravnatelj Osnovne škole Prof. Ivan Vidali te učitelj na školi Roman Maligoj, koji je bio i vođa takmičenja. A kasnije je bio i dugogodišnji ravnatelj Osnovne škole Mengeš.
Takmičenje su pomogli organizovati u redakciji tadašnjeg enigmatskog priloga Kajfež ilustrovanog časopisa Tovariš, u ime koga je na takmičenju sudjelovao Jaro Leskovšek, tadašnji urednik priloga. Redakcija časopisa je obezbedila 30 primeraka revije sa datumom 31.7.1960, kao i knjige izdavača Mladinske knjige za sve učesnike takmičenja.
Na samom takmičenju je sudjelovalo dvanaest učesnika, a njihov zadatak je bio rešiti troje ukrštenih reći, bez pomoči raznoraznih pomagala. Autori ukrštenica su bili Franci Pavšer (Tematska ukrštenica Umetniče galerije), Marko Napast i verovatno Jaro Leskovšek.
Ispravno rešena Tematska ukrštenica je nosila 15 bodova, a ostale dve po 10 bodova. Najbrži reševać je dobio dodatni bonus od 10 bodova, drugi devet i tako do desetog, koji je primio 1 dodatan bod. Takmičenje je počelo u 17:12 časova, a azvršilo u 19:00 časova.
Pobedila je Slava Štamcar iz Domžala, koja je dobila 30 bodova za pravilno rešene dve ukrštenice plus bonus od deset bodova. Na večoj, tematskoj ukrštenici joj je nedostajalo 6 slova, a svoj rad je predala posle pedeset tri minuta, šestnaest minuta brže od drugog najbržeg reševača.
Pobednica je kao nagradu primila 4.000 tadašnjih dinara, što je po službenom kursu tadašnje Narodne Banke Jugoslavije iznosilo negde oko 56 njemačkih maraka. Drugo mesto i 3.000 dinara je osvojio Vid Zule, dok je trće mesto i 2.000 dinara osvojio Egon Gottwele.
Reportaža o takmičenju je bila objavljena  u 33. broju Tovariša sa datumom 21.8.1960. Iako autor članka nije potpisan, kasnije se je ustanovilo, da je autor članka bio Jaro Leskovšek. Cena jednog primerka časopisa Tovariš je iznosila 50 dinara ili negde oko 0,70 njemačke marke.
Članak u Tovarišu se završava sa ubeđenjem, da će zasigurno ideji slediti i drugi organizatori, te da će redakcija Tovariša i Kajfeža rado svima pomoći. (šm)

2 коментара:

  1. Hvala Štefanu na zanimljivom članku. Nadam se da će ih biti još!

    ОдговориИзбриши
  2. Lijepo je pročitati tako detaljan članak o nekom enigmatskom događaju. Sve treba zabilježiti. U budućnosti to će jednima biti podsjećanje na nešto skoro zaboravljeno, a drugima otkriće nečega što nisu znali.
    S nestrpljenjem očekujem Štefanove sljedeće članke.

    ОдговориИзбриши