среда, 11. децембар 2013.

NOSTALGIJA (88)

Vjesnikov Kviz 362, 01.01.1986
Piše: Nikola Milićević
Takmičenje sastavljača koje je organizovao "Vjesnikov Kviz" bilo je interesantno pošto su od ponuđenih radova koje je odabro stručni žiri čitaoci svojim glasanjem određivali pobjednike po pojedinim kolima. Jedno takvo takmičenje koje je imalo deset kola imalo je ovakav epilog (nm)

10 коментара:

  1. Naknadno dodati podaci o broju i datumu Kviza. Ovo imam i u svojoj arhivi, samo što je kod mene broj 13 iz nekog razloga zaokružen.

    ОдговориИзбриши
  2. Na spisku je baš dosta poznatih imena (i posjetilaca ovog bloga). Da li se neko sjeća ovog takmičenja?

    ОдговориИзбриши
  3. Ja se sećam ali ne znam koje je godine bilo. Nisam učestvovao u svim kolima, sečam se da sam za ukrštenicu osvojio 11 mesto, pobedio (i to dosta nadmoćno) u kategoriji rebusa, osvojio 3. mesto za specijalnu ukrštenicu (bila je "specijalna" jer je bila mala, ali sam u nju uvrstio svih 30 slova azbuke bar po jednom), neki bod sam osvojio i za anagram (ne sećam se plasmana) i toliko, nisam učestvovao dalje. Buni me jedino godina, jer ako je ovo objavljeno u "Vjesnikovom kvizu" 01.01.1986 godine, takmičenje je bilo 1985 godine. Meni se čini da je to bilo desetak godina ranije, jer tada sigurno nisam bio oženjen (oženio sam se tek 1979). Tu mi nešto ne štima sa datumima.

    Interesantno zapažanje: ja sam osvojio 35 bodova (dakle takmičio sam se) i osvojio 15. mesto. Dobro
    se vidi da sam se plasirao dvaput IZNAD Slavka Bovana (ja sam osvojio 35, a on 33 boda i moje je ime tačno IZNAD Slavkovog) he-he-he.

    ОдговориИзбриши
  4. Moguće da je ovo iz 1986., koliko se sećam osvojio sam 9.mesto u takmičenju anagramista za anagram AKORDNI DOJAM (Darko Domijan) i to po glasanju rešavača. No, obzirom da sa juga Srbije osim mene i Krste Ivanova nema nikog, dobro sam prošao. Ukupan plasman je nerealan jer u ostalim disciplinama nisam učestvovao.
    No, što reče imenjak Petkovski, osim mene *kam gi druge nišlije*, ha, ha...
    Nikola Pešić

    ОдговориИзбриши
  5. Ipak nešto nije u redu sa datumima. Neće biti 1986, jer kad sam pobedio u kategoriji rebusa, nagrada je bila - godinu dana besplatno dobijanje "Vjesnikovog kviza" i ja sam ga dobijao na adresu gde sam stanovao sa roditeljima dok sam bio neoženjen. Od 1977 godine sam otišao sa te adrese, što znači da je ipak takmičenje bilo desetak godina ranije od 1986. Sećam se vrlo dobro da sam tada još bio student i častio sam kolege slatkišima i bozom u slastičarni koja je tik pored fakulteta. Dakle godina nikako ne može biti 1986.

    Neka Nikola Milićević koji je poslao rezultate konkursa na blogu, proveri tačan datum i ako ima brojeve ranije od prezentovanog neka napiše još nešto.

    ОдговориИзбриши
  6. Kod mene u arhivi piše baš ovako. 1.1.1986.

    Treće kolo je objavljeno u broju 354, 11.09.1985.

    Dakle, Nikola Petkovski je malo pobrkao takmičenja.

    ОдговориИзбриши
  7. Slavko, ako u tvojoj arhivi imaš brojeve svih tih kola (navodiš treće kolo), onda imaš i rezultate i plasmane po kolima. Onda vidi u rezultatima onog kola gde su bili rebusi (mislim da je bilo drugo kolo), da li sam ja pobednik rebusom POD NEBOM BEOGRADA. Koliko se ja sećam, "Kviz" je samo jednom organizovao takmičenje u sastavljanju enigmatskih radova u 10 kola i tamo sam učestvovao u 4 kola.

    Kasnije, krajem 70-tih godina učestvovao sam kao sastavljač u anagramima na zadatu temu (sećam se vrlo dobro da je zadatak bio ŠTO MISLI RAJKA O VEDRANU, poslao sam 3 anagrama i sva tri su se plasirala u prvih 100). Ovoga se vrlo dobro sećam jer je uslov bio da jedan takmičar može učestvovati samo sa jednim radom, a ja sam im (kao i mnogi drugi) podvalio, pa sam prvi poslao na svoje ime (UMNI SI DOKTOR ŠVALERAJA, koji se dosta visoko plasirao, drugi - O, STRAŠNO JE MUDAR I KILAV sam poslao na ime moje buduće supruge, dakle pre venčanja 1979 godine, i taj se plasirao negde u sredini tabele, a treći čijeg se teksta ne sećam sam poslao na ime mog rođaka i taj se plasirao u donjem delu tabele). Kasnije sam učestvovao samo na rešavačka takmičenja i nekoliko puta osvajao nagrade i to je bilo krajem 70-tih i početkom 80-tih godina..

    Zaista ne znam gde je greška u vremenu, jer ne mogu da shvatim da može biti 1986 godina - tad sam već bio 7 godina u braku i imao već dvoje dece, a u to vreme nisam učestvovao ni u kakvom sastavljačkom takmičenju "Kviza".

    ОдговориИзбриши
  8. Takođe, ja nisam mogao učestvovati ni 1977. jer sam počeo da objavljujem 1981. te Pauletić SIGURNO nije mogao biti prvak 1977. godine.
    Zaključek - 1985. (i 1986.) je ispravna godina.

    ОдговориИзбриши
  9. Prosto ne mogu da poverujem, ali izgleda da je "kvar na vremenskoj mašini" ipak kod mene. Sad mi nije jasno zbog čega sam dobio nagradu - godinu dana besplatna pretplata na "Kviz"? Izgleda da je bilo neko nagradno rešavanje zadataka, ja pobedio i dobio nagradu. Nema druge. A uopšte ne mogu da se setim da sam učestvovao u takmičenju sastavljanja čak nekoliko godina nakon ženidbe. E, pa tako je to - kad se čovek bavi enigmatikom 60 godina sigurno će nešto da pobrka. Pokvario mi se vremeplov. :):):)

    ОдговориИзбриши
  10. Takmičenje je bilo 1985. Tada sam bio u vojsci i osvojio prvo mjesto u sastavljanju stihovne zagonetke. Na kraju solidno 30.mjesto. Upravo tražim KVIZOVE od te godine sa kompletnim takmičenjem!!!
    Hvala Slavku na podsjećanju!

    ОдговориИзбриши