четвртак, 12. децембар 2013.

NOSTALGIJA (89)


(Prilog: Ilija Đurković)

9 коментара:

  1. Prvi broj je izašao 15. maja 1995. godine. Prvih šest brojeva je uredio Žarko Đokić, a radove su sastavljali: on, ja, Saša Čolaković i... ne sećam se ko još. Objavio sam 32 rada u tih prvih šest brojeva, a onda se ubacio Veljko Dopuđa (mislim da je jednostavno došao kod izdavača, ponudio da radi upola cene i to je to: klasična srpska enigmatska priča).
    U ovih dvadesetak godina koliko se bavim uređivanjem enigmatskih listova i dodataka, barem desetorica "kolega" je pokušala da me izbaci i preotme mi posao. Jedino što nisu računali na to da su izdavači za koje sam radio ili još uvek radim, pošteni ljudi. Najdrčniji je bio pokojni Žarko Pešić koji je pet puta pokušao da preuzme moju "Osmosmerku" (tri puta ga je moj prethodni izdavač izbacio iz kancelarije!), pokojni Branko Polić je nekoliko puta pokušao da "uđe", počinjavši priču pitanjem: da li može na naslovnoj strani biti objavljena slika njegove "čuvene" prijateljice i komšinice Vendi Vukelić, da bi kasnije počeo da se raspituje o uređivanju "Osmosmerke", Ljubiša Jakšić je stalno dolazio u ITP "Vukadin", najčešće zbog "tekućih pitanja", ali i nekih drugih... Mile Budić je nudio pripremljen broj za, verovali ili ne, 50 dinara po stranici!!! Ima ih još, ali čekam da mi se napenale, pa ću i njih pomenuti!

    ОдговориИзбриши
  2. Nedavno sam "spakovao" veliku količinu novina tako da mi je na policama trenutno stotinak časopisa. Tu je i prvi broj Skerca (na naslovnoj strani Lepa Brena, cena 3 dinara). Žarko je birao sastavljače tako da su u prvom broju i Mladen Djurdjević i Mihailo Reljić (sve pod pseudonimima). Jako mi se dopala Žarkova ideja da skandinavke i ukrštenice radimo bez belina (nisu bile zabranjene i bilo ih je), sa lepim rečima, prohodne i rešive. Mislim da danas fali časopis upravo takvog kalibra. Bilo je tu odličnih radova. Žarko je radio sa lakoćom, stilom koji sam ja odmalena voleo. Cvetkoviću i meni nije bio problem da se "prešaltujemo", tim pre što, meni, veliko zadovoljstvo je pričinjavalo rešavanje upravo ovakvih ukrštenica. I za sastavljanje (tamo gde su to hteli da objavljuju). Mihailo i Djurdjevič su radili u svom stilu. Bilo je tu nečega kako se, delom, radilo u "Orbisu" i "Vjesnikovom kvizu".
    Saša Čolaković

    ОдговориИзбриши
  3. I sta bi na kraju (ako vishe ne izlazi)? Koliko je brojeva izaslo, kako objasnjavate razloge prestanka izdavanja...?

    Priche o pokushajima preuzimanja, nelojalnoj konkurenciji i sl. su vjecne, tu se radi o profesionalnom i svakom drugom moralu na strani izdavacha i pretendenata. Konkurencija i trziste su izvrsne stvari, no ne bez granica. Generalno, rijech je o problemu neobavijestenosti izdavacha koji ne vide razliku u kvalitetu i potcjednjuju uticaj sadrzaja na prodaju. Otud nizak nivo vecine priloga u neenigmatskim izdanjima.
    Hajro

    ОдговориИзбриши
  4. Ja imam drugi broj "Skerca": 60 stranica, korice u boji i četiri srednje stranice. Od 3. do 37. stranice riješio sam sve ukrštenice (osim osmosmjerki). Ostalo je neriješeno još sedam ukrštenica.

    Autori: Andrija, Nenadov, Pupin, Baranjac, Podrinjac, Braća Bluz, Eja, Miki, Ljutko, Moris (osmosmjerka), Žar-ptica, Sir Oliver, Lolita, Vesna, Moris.

    Baranjac je Đurđević, Moris je Cvetković, Žar-ptica je vjerovatno Đokić, Vesna je vjerovatno Cvetković, a čiji su ostali pseudonimi?

    ОдговориИзбриши
  5. Moji radovi su potpisivani sa: LOLITA, LOLA, BRAĆA BLUZ i SIR OLIVER. Mislim da je Andrija (po sinu) Žarko Djokić, kao i Pupin. Podrinjac bi trebao biti Reljić. Ovo ostalo, možda Miroslav zna.
    Saša Čolaković
    PS. Kada Jovan pomenu pseudonime, evo onih pod kojima ja objavljujem: HEKTOR, ODISEJ, JEREMIJA, SAŠA, NIŠLIJA, ČOLAK i KONSTANTIN.

    ОдговориИзбриши