понедељак, 2. децембар 2013.

REAGOVANJE

Piše Boris Nazansky reagujući na:NOSTALGIJA

Dragi Slavko,
prilozi se na tvome blogu smjenjuju neuhvatljivom brzinom, pa kad kod mene dozori kakvo reagiranje, ono na što reagiram već je daleka prošlost. Ovaj put dodao bih nekoliko riječi na Nostalgiju 81, odnosno iscrpan tekst Mladena Markovića.
U vrijeme kad su izašli "Kvizovi" o kojima piše ja sam radio na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu i bio vanjski suradnik "Vjesnkova kviza". U to vrijeme spremao sam se na odsluženje vojnoga roka (otišao sam u srpnju/julu te godine, a vrativši se nakon godine dana, pred ljeto 1981, počeo sam i raditi u "Vjesniku" u redakciji VK; inače, služio sam u Somboru i Batajnici) što znači da još nisam u pravom smislu riječi bio profesionalni enigmat. Ipak, poznavao sam situaciju u "Kvizu", pa mogu dodati nekoliko objašnjenja.
Satir i Jura bili su Kurpesovi pseudonimi. Pavle je neupitno Bogdanović. Jerkan mislim da je Davor Perkov (on je kratko vrijeme, od 2. 4. 1979. do 31. 3. 1981, radio u redakciji VK, a kad je nenadano otišao u "Podravku" tražili su mene da ga zamijenim što sam i učinio po povratku iz JNA). Daros je tandem Đurđević-Košir: tako su potpisivali velike tematske križaljke za koje je Košir pisao uvodne tekstove i pripremao tematske pojmove, a Đurđević sastavljao; Daros je kombinacija početnih slova njihovih gradova Darde (odakle je bio Đurđević) i Osijeka (odakle je Košir).
Što se tiče mojih filmskih skandinavki, u to sam vrijeme napravio čitavu seriju s time da sam i pisao uvodne tekstove, davao naslove, ukratko sve autrorski oblikovao. Bio sam u to vrijeme (kada zapravo nisam bio križaljkaš!) prilično zadovoljan urađenim, pa me raduje da kolega Marković i danas prepoznaje određenu kvalitetu u onome što sam tada radio i što se tada radilo.

Srdačni pozdravi,
Boris

1 коментар:

  1. Zahvaljujem se na dopuni.

    Uzgred, moram priznati da ne poznajem Borisov rad, tj. da nisam video ništa iz njegovog ukršteničkog opusa sem tih tematskih skandinavki, ali ako bi neko od mene tražio da nabrojim najbolje radove iz brojeva VK koje imam, morao bih (kao neko kome je taj tip ukrštenica oduvek najmiliji) da izdvojim bar 3 ili 4 rada, koja su diskretno, skoro nehajno, potpisana sa B. Nazansky.

    Mislim da je g. Nazansky zaslužio da objasnim šta za mene tačno znači "vanredno inteligentna kombinacija". Još neki autori su objavljivali slične radove u istom časopisu, ali ni kod koga nisam primetio tako pažljiv odabir tematskih pojmova, i - što je još važnije - tako dobar raspored. Pošto relativno često sastavljam takve ukrštenice, znam da uopšte nije lako naći adekvatno mesto svakom reprezentativnom pojmu, a pri tom maksimalno voditi računa o ostatku sadržaja, prožetosti, skupinama crnih polja, i, naravno, rešivosti. Boris je sve to fino uklapao, bez napetosti i nelogičnosti, a sada, kada znam da je bio početnik, moje oduševljenje dobija nove razmere. :)

    Uživao sam u rešavanju.

    ОдговориИзбриши