среда, 1. јануар 2014.

REČ PO RIJEČ (362)



ALKOHOLNO VRENJE
Alkoholno vrenje je biohemijski proces u toku kojeg se šećer pretvara u alkohol, i izdvajaju se ugljen dioksid, toplota i neki drugi nusprodukti. Taj proces je u osnovi ne samo proizvodnje vina, već i piva, špiritusa... Alkoholno vrenje izazivaju kvasci, koji se nalaze na pokožici grožđa, odakle prelaze u kljuk izazivajući vrenje. Na pravilan tok vrenja utiču:temperatura, kiseonik, šećer, alkohol, sumpor-dioksid... Vrenje protiče najbrže na temperaturi od 20° do 26° celzijusa. Alkoholno vrenje protiče u dve etape:burna i tiha fermentacija. Burna fermentacija traje 6-7 dana, i karakteriše se brzim razlaganjem šećera i povećanjem temperature. Vino se formira za vreme tihe fermentacije, koja traje 2-3 nedelje.

Нема коментара:

Постави коментар