среда, 19. фебруар 2014.

REČ PO RIJEČ (411)



PAŠNJACI VELIKE DROPLJE
Zakonom uspostavljen specijalini rezervat prirode koji se nalazi na područjima opština Kikinda, Čoka i Novi Kneževac. Utočište je poslednjih velikih droplji u Srbiji. Nalazi se na severu Banata, između reke Tise i rumunske granice i obuhvata velike površine pod slatinama, stepama i poljoprivrednim zemljištem.
Značajne vrste ptica: eja livadarka, siva vetruška, stepski soko, prepelica, velika droplja, ždral, ritska sova, pupavac, modrovrana, stepska trepteljka, žuta pliska, obična beloguza, obična travarka, rusi svračak, sivi svračak i velika strnadica.
Ugrožena vrsta velika droplja, poznata i kao potrk, spada u najkrupnije ptice Starog kontinenta koje umeju da lete. Stručnjaci kažu da mužjak može da dostigne dužinu od čak jedan metar i težinu od 16 kilograma. Ženka u proseku snese tek jedno jaje godišnje. Među državama koje mogu da se pohvale da ih imaju je i Srbija, gde su se droplje održale jedino na severu Banata. Prema poslednjem brojanju u Pašnjacima velike droplje izbrojano je svega 15 jedinki (samo jedan mužjak).

4 коментара: