петак, 21. фебруар 2014.

TAPŠANJE (192)



Čestitam Dan enigmata Srbije svima koji uvažavaju ovaj praznik!
Dan enigmata Srbije je praznik svih enigmata (i rešavača i sastavljača) u Srbiji. Na Devetim susretima enigmata Srbije 2009. u Vršcu odlučeno je da to bude 21. februar. Pri određivanju Dana enigmata Srbije bilo je zamišljeno da se objedini kolektivno srpsko narodno zagonetaštvo sa pojavom prvih klasičnih autorskih zagonetaka. Prve klasične autorske zagonetke u Srbiji su nastale 1820. godine. U Beču ih je objavio prosvetitelj, novinar, publicista i diplomata Dimitrije Davidović u prvom srpskom almanahu «Zabavnik». Radilo se o 22 šarade i logogrifa nepoznatog autora.
U narodnom crkvenom kalendaru pronađena je Zagonetna sedmica koja pada početkom godine, između Mesnih i Belih poklada. Zagonetna subota pada neposredno pred Zagonetnu sedmicu, odnosno dva dana pre početka Vaskršnjeg posta. Budući da je Vaskrs pokretni praznik, Zagonetna subota se pomera i pada u različite datume (od 14. februara do 20. marta). Stoga je za Dan enigmata Srbije određen onaj datum na koji je 1820. padala Zagonetna subota, čime bi ideja o objedinjavanju datuma vezanih za srpske narodne i klasične autorske zagonetke bila realizovana.

12 коментара:

  1. Kako ste, leba vam, utvrdili kog datuma je bila zagonetna subota 1820. godine?

    ОдговориИзбриши
  2. Inače, na toj Skupštini u Vršcu, ja sam se zalagao za 20.02. (palindroman broj), ali drugi argumenti su bili jači.

    ОдговориИзбриши
  3. Srecan dan svim enigmaticarima

    ОдговориИзбриши
  4. Od 2000. godine u svetu se shodno zaključku UNESCO-a obeležava 21. februar i kao DAN MATERNjEG JEZIKA. Puka slučajnost? Drage enigmate, srećan Vam praznik i nastavite zagonetati na maternjem jeziku!

    ОдговориИзбриши

  5. СРЕЋАН ДАН ЕНИГМАТА СРБИЈЕ!
    Марјан

    ОдговориИзбриши
  6. Dan enigmata Srbije obilježavamo pet godina, i kao što već rekoh, ako mi nećemo držati do svog praznika, niko drugi neće. I ove godine sam, što je bilo do mene, uradio - Čestitao sam kolegama, uzvraćao na čestitke, bilo je razmijena SMS čestitki, objavio na svim mjestima na kojima se moglo objaviti, svakome (kome je trebalo) napomenuo da je danas Dan enigmata.

    ОдговориИзбриши