петак, 28. март 2014.

REČ PO RIJEČ (489)



ČIČOKA
Višegodišnja biljka slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Koren se često dodaje salatama, supama, pireima, ali i rakiji. Smanjuje apetit i pomaže prilikom mršavljenja. Pored toga, sadrži i supstance koje sprečavaju nastanak raka. Engleski naziv za ovu biljku u prevodu bi bio "jerusalemska artičoka". Čičoka predstavlja veoma kvalitetno povrće visoke hranjive vrednosti jer sadrži suve materije oko 21%, ugljenih hidrata oko 17%, proteina 1,5%, masti 0,2%, mineralnih materija oko 1,1% i vitamine A,D i C. Osnovni sastojak ugljenih hidrata je inulin koji je veoma važan u ishrani dijabetičara. Sirova ima ukus mladih lešnika, a zrela je slična artičoki.

Нема коментара:

Постави коментар