недеља, 20. април 2014.

3D ČESTITKA

Piše: Zdenko Capan
Svim posjetiocima ovog veselog bloga želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Za one koji ne vide, na slici je zec kome s ušiju vise pisanice, a iznad njega piše SRETAN USKRS.

10 коментара:

  1. Hvala Zdenko!
    Ja sam jedan od onih koji ne vide, ali vjerujem ti na riječ :)

    ОдговориИзбриши
  2. Mogu da primetim da su ove Zdenkove slike sve kvalitetnije. Ovde mi je zec najfascinantniji, ima izrazito reljefast oblik. Svaka čast genijalcu!

    Ko slavi - srećan praznik!

    ОдговориИзбриши
  3. Zeko ima prigodne naušnice. :) Srećno svima i ugodan dan.

    ОдговориИзбриши
  4. U prvom pokušaju nisam vidio ono što je skrivena, u drugom jesam i stvarno se lijepo vidi.

    ОдговориИзбриши
  5. Do sada sam gledao desetke ovakvih slika i nikada nisam ništa vidio. Danas, prvi put!!

    ОдговориИзбриши
  6. Pisanica ili uskršnje jaje je bojom ukrašeno jaje. Običaj bojanja pisanica odvija se u vrijeme Uskrsa. Riječ je nastala od indoeuropskoga korijena *pis- = crtati, šarati; pisanice = šarenice. Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Tradicija je preuzeta iz poganskih naroda. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama. Boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje. U raznim dijelovima svijeta postoji tradicija pisanica, a najviše na istoku Europe. Najveća pisanica na svijetu nalazi se u Kanadi, a među najpoznatijima su Fabergé jaja, remek-djelo ruskoga zlatarstva. U Hrvatskoj pisanice su duboko ukorijenjene u tradiciju. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su ih međusobno darivali zaljubljeni s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje - Međimurje), kako ljubavnim, tako religioznim i čestitkama. Djevojke bi u Podravini svoje dobivene pisanice ponosno stavljale na prozore, a u Dubrovniku bi mlade zaručniku darovale tucet jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta.

    ОдговориИзбриши
  7. Ovaj blog ima i edukativni karakter :)

    Pun pogodak je ako neko ko dosta zna (kao Vanja) ipak nauči nešto novo!

    ОдговориИзбриши