недеља, 20. април 2014.

NOSTALGIJA (187)


(Prilog: Branko Milovanović)

19 коментара:

  1. Sjećam se ekipnog turnira u kvizovci. Igrao sam (s Alfredom Ivankovim i Robertom Šimanovićem) za ekipu BAR. Nezaboravna je bila partija protiv somborskog doajena prof. Marinkovića koji nije mogao vjerovati da smo došli iz Bara u Bohinj samo da odigramo turnir u Kvizovci. Tek sam mu na kraju priznao da smo iz Zagreba, a naziv BAR je akronim naših imena (Budimir, Alfredo i Robert).

    ОдговориИзбриши
  2. Ako se dobro sjećam (davno je bilo) BAR je na kraju i pobijedio u žestokom finalu protiv Sarajeva. Ostala je u pamćenju legendarna reklamacija u partiji Hodžić - Šimanović, kada Hajri sudački žiri nije priznao (zbog manjka sudačke literature) riječ PUZLATKA, što je na kraju i (možda) odlučilo partiju i konačan poredak turnira.

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam dosad čuo za tu legendarnu reklamaciju, niti se sjećam da sam čuo tu riječ, iako je zabilježena npr. u ELZ i u Rečniku MS.

    ОдговориИзбриши
  4. PUZLATKA-poznatije kao PETROVO UHO- ili ušenak,srebrnica. Mekušac, puž prednjoškržnjak- (kako lijepih pet suglasnika zajedno!)Kažu-jestiv je i vrlo ukusan.
    Da netko ne pomisli kako pametujem, ni ja nisam znao značenje dok nisam prošetao računalo.

    ОдговориИзбриши
  5. A sjeća li se Buda ko je bio u sudačkom žiriju?

    ОдговориИзбриши
  6. Kako da se obriše dupli komentar?

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam siguran za druge, ali sam uvjeren da je pok. Zvonko (Jurković) bio jedan od sudaca. Zašto sam napisao "legendarna" reklamacija?? Kako nije bilo (obilne) literature za suđenje, u žiriranju o ispravnosti riječi su sudjelovali svi koji su se tamo našli, ali nitko za nju nije čuo pa na kraju nije bila priznata. Iako je Hajro uporno tvrdio da se radi o nekoj vrsti školjke i čudio se da nitko za nju ne zna.

    ОдговориИзбриши
  8. Kako su se kroz ove komentare spojili (slučajem): Alfredo, Zvonko, kvizovka i Ilijin komentar - evo još jedne pričice. U to je vrijeme bilo popularno napraviti rekordnu partiju kvizovke (zamišljenu partiju po 10 poteza 2 igrača) sa što većim brojem poena. Tu je prednjačio Alfredo sa stvarno genijalnim kombinacijama i Zvonko koji je čekao Alfredovu objavu i uvijek pronašao način da tu istu poziciju popravi za poen-dva.

    ОдговориИзбриши
  9. Svoj somentar može obrisati pisac komentara pritiskom na kantu.

    Sve komenatre može brisati (ako hoće) gazda bloga.

    ОдговориИзбриши
  10. Gdje se tu uklapa Ilijin komentar?
    Alfredo je kombiniranjem poteza došao do pozicije u kojoj je jedan od igrača postavio na ploču riječ od 17 slova (kroz cijelu dužinu ploče) i to kroz onaj red gdje se nalaze premirana polja (s užasno velikim brojem poena), a ta ključna riječ bila je: PREDNJOŠKRŽNJAČIĆEV.

    ОдговориИзбриши
  11. Ti su turniri bili prava zabava, em si na lijepom mjestu, em sa dragim i zanimljivim ljudima, uzitak druzenja i natjecanja, sve plus bezbrojne dogodovstine koje su se poslije preprichavale.

    To sa puzlatkom sam zaboravio, hvala Budi.

    Mislim da sam na istom turniru neuspjeshno reklamirao Budino SPORJECKANI, evo, toliko godina poslije, priznam da sam bio losh gubitnik u toj partiji, nisam to dobro podnio. Ako nisam pobrkao turnire - raspolozenje mi je popravio uspjeshan blef protiv Mire Sharica, stavio sam neku glupost koja je zvuchala kao turcizam, nije reklamirao. Josh jedno priznanje, valja olakshati savjest.

    Bilo bi zanimljivo vidjeti rezultate, mozda se sjetimo josh chega.

    HH

    ОдговориИзбриши
  12. Pozdrav za HH. Ja se sjećam jedne naše partije odigrane na turniru u Sarajevu (koju sam izgubio) i u očajanju pokušao "smjestiti" na ploču riječ GOBLENDŽIJA. Sjećam se i tvog komentara u stilu da ima jedan na Baščaršiji koji radi Wilerove goblene i da je to vjerojatno taj. Sudila je gđa Boja Talijan (ako sam dobro napisao) i riječ, naravno, nije prošla.

    ОдговориИзбриши
  13. Danas na Googleu možete pronaći i GOBLENDŽIJU i SPORJEČKANE...

    ОдговориИзбриши
  14. Daaaa, da smo imali ovu igračku, mnogi nesporazumi i protesti bili bi izbjegnuti.

    ОдговориИзбриши
  15. Svi immo po više anegdota sa kvizovkaških turnira. Evo jedne koje se sjetih.
    Aleksandru Jankoviću (iz Bg) jednom odigrah TRI PICE, i on se odmah žalio, ali dok je davao ceduljicu sudiji ukapira da ipak nisu TRI PICE već TRIPICE, i odmah partiju nastavismo u veselijoj atmosferi :)

    ОдговориИзбриши
  16. Jeste, sudila je Boja Talijan, dobro si napisao. Sjetih se kako smo se vozili na turnir u Sedri (to je ono lijepo mjesto poznato po komshiji Mesudu), vozio sam Jugu (kupljenog od Vojina), jadna Boja se namrla straha, zurio sam, a cesta uz Unu, sa bezbrojnim krivinama, nije bash pogodna za zurbu...
    Boje se sjecam josh od osnovne skole kad je bila pojedinacni sampion u "Ligi mladih lingvista" Radio SA. Ja sam bio samo clan sampionske ekipe.
    HH

    ОдговориИзбриши
  17. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  18. Kibiceri među kojima sam bio i ja istezali smo vratove da vidimo položaj na dasci i očekivali svaki potez. Zanimljivo i nezaboravno

    ОдговориИзбриши