петак, 2. мај 2014.

DRUGOPLASIRANA KRIŽALJKA

Kviskoteka 994
(Prilog: Jovan  Nedić)

12 коментара:

  1. Анониман3. мај 2014. 00:13

    slažem se sa Slavkom, mada mi smetaju ovi dvoslovi. Htio sam se nadovezati na Hajrinu priču od prije 10-tak dana. složio bih se s njim, treba težiti savršenstvu. Za mene nijedna križaljka nije dobra koja ima jednoslove i dvoslove osim ako ima odlične, extra bjeline. Hajro se sjeća, vjerovatno i Slavko da sam radio kriptogramke bez troslova još prije 30-tak godina. Znači, postave se kriteriji- Radim kriptogramku bez jednoslova, dvoslova i troslova- radim križaljku sa bjelinom 6x6 ili 7x7 bez j., d., i t. i bez više od 3 vezana crna polja...! Kad sam slavio 30-godišnjicu objavljivanja prve križaljke 2000. god ja sam sastavio križaljku sa dvije bjeline 7x7 uz gore navedena "pravila". Treba sebi uvijek postavljati više ciljeve, jer jedino tako možeš napredovati i vidjeti koje su ti granice i gdje se nalaziš u odnosu na druge sastavljače!? O ovome bih mogao pisati danima,ali o tome nekom drugom prilikom. Lijep enigmopozdrav svima. ESSA

    ОдговориИзбриши
  2. Mogao bi da pišeš satima, ali si u startu promašio suštinu. Uz zahteve koje je autor sebi postavio u ovom radu (ko to ne vidi, džaba mu i proslava 100. rođendana od prve objavljene ukrštenice), ne mogu važiti nepisana idealističko-nadrealistička pravila o dvoslovima.

    ОдговориИзбриши
  3. Ako se ne varam, ESSA bi trebao biti poštovani kolega iz Sarajeva Ejub Semić. Pozdravljam ga ovom prilikom! O ovom mom sastavu bilo je prilično dosta debate pre sedam dana.
    Niko ne primećuje jednu stvar. Ovo je prva ukrštenica ili križaljka (kako je kome drago) sastavljena, bar da ja znam, na ovaj način. Ja za ovih 35 godina koliko se bavim enigmatikom nisam nikada imao priliku ovako nešto rešavati. Pa rekoh, hajde probaću da napravim nešto tako, možda mi pođe za rukom!
    Prvo sam nacentrirao MM ličnost (setio sam se čuvenog pantomimičara), provukao četiri notorna pojma od 22 slova kroz vodoravno - i to je trajalo nekih desetak minuta. Prvobitna ideja mi je bila da levo i desno od Marsoa provučem (što bi bilo idealno!)još po jedan pojam od 13 slova. Levo mi je to uspelo, sa sada već čuvenim hirurgom - desno nije bilo nikakve šanse.
    Dakle, da nastavim. Nakon desetominutne postavljene baze (čitaj rešetke!)krenuo sam svaki ugao lika posebno da sastavljam. Počeo sam od ugla sa Zambezijem, pa gore s Kaknjem - pa preko mamipare do Stamosa.
    Poenta na kraju je: ovde pravila jednoslova i dvoslova ne bi trebala da važe! Uostalom, i Robert Pauletić je dao najvišu ocenu ovom radu nazvavši ga remek-delom.

    ОдговориИзбриши
  4. Naknadno dodata popunjenja križaljka (Prilog: J. Nedić)

    ОдговориИзбриши
  5. Za ESSA.
    Ovo više nije enigmatika, sada počinje matematika.
    Pa da krenemo redom. Znači imamo uslove: nema jednoslova, nema dvoslova, nema troslova, maksimalno tri vezana crna polja, a povrh svega još dve beline 7x7. Ukoliko izuzmemo najjednostavniji lik da se ovo ispuni, a to je veličina lika 16x7 s tim da u osmom stupcu budu tri vezana crna polja jedno ispod drugog odgore, a u devetom stupcu tri vezana crna polja jedno ispod drugog odole, a četvrti pojam vodoravno od 16 slova povezuje obe beline 7x7 (ovo nije ni tako teško sastaviti), pozabavićemo se nekim većim likom, recimo ovim iz Kviskoteke, 22x13.
    Da bi se ispunili zadati kriterijumi, u četvrtom i desetom redu, četvrtom i devetnaestom stupcu ne može da bude crno polje. Ukoliko bi crno polje bilo u ovim redovima i stupcima, automatski bi se pojavio troslov. Dalje u "mini belini" 4x4 u sva četiri ugla ne mogu da budu crna polja (osim ako crno polje nije u samom uglu, onda mogu da budu i čak tri vezana crna polja). Crna polja u tri okvirna reda i stupca, mogu biti u prvom, u drugom samo ako ima crno polje u prvom, a u trećem ako postoje crna polja u prvom i drugom redu ili stupcu, i moraju da budu raspoređena jedno ispod drugog ili jedno pored drugog. Sada u sredini lika ostaje prostor 14x5 (ako je ukrštenica veća, i ovaj prostor će biti veći) u koji se mogu staviti crna polja na bilo koju poziciju, vodeći računa o zadatim kriterijumima.
    Sada ostaje da se smeste beline 7x7. One jedino mogu da budu u uglovima, ali kako god da napravim raspored crnih polja izgleda mi kao da sam zaboravio neko crno polje da upišem, hoću da kažem da je ovo po meni nemoguće sastaviti, i zato ESSA pošalji ta remek-dela Slavku pa da vidimo kako je to sastavljeno.

    ОдговориИзбриши
  6. Tačno. Jedini lik prilagođen ambicijama ovog naprednog sastavljača je 7 x nešto, pa nema ni potrebe da nam pokazuje, jer to svako može da napravi.
    To je kao kad bi trkač na 100 metara rekao maratoncu: "Znojiš se kao svinja i baldišeš kao pseto posle trke... A da vidiš mene - pravi gepard." Ovo nije vic. Stvarno se dogodilo... tu gore.

    ОдговориИзбриши
  7. Digresija.
    Prilično sam siguran da je Ejub Semić sposoban da u ukrštenici napravi što se ponekad čini nemogućim. Jedan od majstora kakvih je vrlo malo!
    Rado ću objaviti ukrštenicu koju je tražio Mile (ili neku drugu).

    ОдговориИзбриши
  8. Ma, svaka čast, ali ni najbolji sastavljač na svetu ne može protiv logike.

    ОдговориИзбриши
  9. htio sam biti od koristi, pa potraziti ovu krizaljku koju je Ejub pomenuo. imam nesto digitalne arhive iz vremena dok sam opisivao i radio u tandemu sa Ejubom, ali nisam znao u kojem je tacno mjesecu objavljena. zato sam danas kontaktirao Ejuba i on me zamolio da ovdje prenesem poruku da ce se javiti sutra navece, jer ranije ne moze iz tehnickih razloga. ocito je ovdje rijec o nesporazumu, ali sigurno ce on to bolje razjasniti. ono sto je sigurno jeste to da on NIJE mislio da krizaljka nema 1-, 2-, 3-slove na rubovima...

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман6. мај 2014. 00:22

    Dobra noć svima! Čestitke Marku Selbiju na osvojenoj tituli, uživao sam u sjajnom snukeru! U prošlom postu zbog žurbe potkrala mi se greška. Ono "t." je višak, što znači da su troslovi dozvoljeni! Dakle, u sredini križaljke bez dvoslova i jednoslova a po rubovima kako ispadne. Ne mislim da je moja križaljka neko remek-djelo ali je sigurno solidna, možda za dosta sastavljača izazov. Može neko prihvatiti ili ne, ali mislim da je križaljka bez dvoslova i jednoslova, naravno, u sredini križaljke, jedino dobra križaljka-ukrštenica. Da li ste ikad vidjeli neku križaljku slavnog Kurpesa sa dvoslovom ili jednoslovom u sredini križaljke? On je to davno apsolvirao! Nadam se da ću pronaći spomenutu križaljku i proslijediti je! Pozdrav svim dobronamjernim enigmatima! Ejub Semić - Sarajevo

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман13. мај 2014. 01:00

    Malko zakasnjeli pozdrav svima, posebno Ejubu, bash lijepo da si se javio... podsjeti me na snuker koji sam nekad gledao, iznenadjujuce televizicno...

    O "nepisanim idealističko-nadrealističkim pravilima o dvoslovima" smo Mladen i ja imali lijepu razmjenu stavova na njegovom blogu, svojevremeno sam o tome pisao shire i kod Adnana i drugdje...
    Ovaj put tek da to nije nista drugo nego jedna od karakteristika stila nekolicine autora, neki prihvatili dosljedno, neki manje dosljedno, neki nikako, dakle nikakvo pravilo koje neko pokushava nametati (ni kao urednik, a kamoli kao komentator) - sve je to super, srecom pa nismo isti, bilo bi dosadno. Ono sto mi je puno manje super je odbijanje chinjenice da postojanje jednoslova, dvoslova (a i odvratnih 3-slovnih kratica kojih i ja imam u svojim radovima...) znachi da se to polje (ili ta polja) OTELO KONTROLI SASTAVLJACA (u oba smjera), odnosno da nije ispunjeno ono sto zovemo UKRSTENE RIJECHI, jer jednoslov, dvoslov, ludi troslov nisu rijechi (u ovom kontekstu). Moze se tvrditi da jednako vrijedi i za duze pojmove, ako su totalno nepoznati, no oni su ipak drugachiji, ne postoji bash svaki 4-slov, kao sto "postoji" svaki jednoslov, dvoslov i gotovo svaki troslov. Pored toga, oni i ne nagrdjuju graficki izgled rada (eto neki gledaju i to). Moze se, naravno, i reci "koga briga za dvoslove, ovaj rad ima puno drugih vrlina" i meni se lako sloziti i s tim, jer svachiji je izbor da prioritizira vrline. Na vrhu moje liste je ukupnost iliti balans.

    Ocjene svakog analiticara, zirija, kolega sastavljacha, urednika i, posebno vazno, rjeshavacha, su dobrodosle u svojoj razlicitosti. Ponovicu i ovo - takmichenja treba organizirati ozbiljnije, unaprijed objaviti sto vishe od kriterija (sta ide, sta ne, sta su osnovne karakteristika favoriziranog stila ...), sastav zirija, obezbjediti anonimnost i sl... onda bi bilo mnogo manje nesporazuma, gorchine, prepucavanja... iskrene cestitke Kviskoteci, autorima (gornji Reshadov rad jeste izuzetan po mnogo chemu).

    Hajro

    ОдговориИзбриши