недеља, 4. мај 2014.

NOSTALGIJA (200)



Piše: Miroslav Cvetković.
Krajem 2011. godine dobio sam radni zadatak od svojih poslodavaca da osmislim i pripremim tridesetak enigmatskih radova za novi list "Blic Žena MOZGALICE". Broj je bio tematski, kao i svi naredni, a prva tema, naravno, bila je Nova Godina  (naredne teme su bile: zima, "Oskar", šala, proleće, Srbija, leto, Olimpijske igre i zimnica).
Glavna i odgovorna urednica je bila Ružica Mevorah, urednica izdanja Jelena Milentijević, a enigmatiku je pripremala moja firma "UNA-Press", odnosno ja. U prva dva broja trećinu enigmatskih priloga uradio je Saša Čolaković, a od trećeg broja sam sve radio sam. Dimenzije lista su bile 15,5x22,5, broj stranica 68 (sve u koloru, a korice od malo debljeg masnog papira). List je štampan u štampariji APM PRINT doo Beograd na novinskom papiru. Stranice su bile prilično lepo urađene. Art direktor je bio Goran Ratković, a tehnički urednik Uroš Otašević. Ja sam radio sve dijagrame u Korelu i tekst u Wordu (dobio sam originalni font od "Blica").
U ovom listu je bilo najviše skandinavki, klasičnih ukrštenica, osmosmerki, mozaičkih i domino ukrštenica, magičnih likova, sudoku kvadrata... bilo je i dosta interesantnih neobičnih ukrštenica, ispunjaljki, pitalica, kvizova znanja, psiho-testova, glavolomki, humora, grafičkih i matematičkih zadataka. Svi enigmatski prilozi su rađeni u dogovoru sa urednicom izdanja i, uglavnom su imali pokoji tematski pojam, naslovi su bili zanimljivi, često i duhoviti: "Baš domaća ukrštenica", "Cupkaj, kašće ti se samo", "Nagazite pravu reč", "Verbalna Olimpijada", "Rešavajte opušteno", "Jezički salto", "Plivajte kroz slova", "Izvucite reč iz tegle"...
Prvi broj je izašao krajem decembra 2011. godine, a poslednji 10. septembra 2012. Jedan broj (8-9) je izašao kao dvobroj.

7 коментара:

  1. Kupovao sam ovaj časopis koji je bio lijepo osmišljen i interesantan, nedostaje mi jedino prvi broj.

    ОдговориИзбриши
  2. U elektronskom katalogu Narodne biblioteke piše ovo:

    Наслов: Mozgalice : novogodišnje zagonetke, pitalice i smejalice / glavna i odgovorna urednica Ružica Mevorah
    Кључни наслов: Mozgalice
    Остали наслови: Blic žena. Mozgalice
    Врста/садржаj: часопис
    Језик: српски
    Нумерација: God. 1, br. 1 (dec. 2011)-
    Издавање и производња: Beograd (Žorža Klemansoa 19) : Ringier Axel Springer, 2011- (Beograd : APM print)
    Физички опис: 22 cm
    Учесталост: Mesečno
    ISSN: 2217-740X
    УДК: 79
    COBISS.SR-ID: 187717132

    A gdje su ostali brojevi?

    ОдговориИзбриши
  3. Još da dodam: u pregledu godišnja piše samo prvi broj iz 2011. godine.

    ОдговориИзбриши
  4. Već nakon pet-šest brojeva sam primetio da neko "pritiska" da se list ugasi da bi on uskočio - naravno Jovan Pokrajac. Nije mu odgovaralo da preuzme uređivanje "Mozgalica" jer je bilo previše različitih priloga - nije se sve moglo pokriti očajnim kompjuterskim programom njegovog ličnog crnca Željka Kužeta (ovaj "srećnik" baš ume da odabere za koga će raditi - najpre Mirko Buconjić kome je napravio program za izradu i pripremu mrežastih zagonetaka, a ovaj ga potom šutnuo, pa sad još jedan izdavač poznat po "poštenju").
    List je nekako dogurao do broja 10 i tu je stao. Nekoliko meseci nas je (moju firmu) urednica zamajavala pričom o novom listu, a onda su izašle "Blic žena Ukrštene reči" sa "velemajstorskim sadržajem" Jovana Pokrajca, čitaj Željka Kužeta i comp. (ista kombinacija kao i u dnevnom "Blicu").

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljive su svi ti podaci i napomene, ali se postavlja pitanje: zašto ostalih primjeraka nema u biblioteci i mogu li se oni naknadno dostaviti bar u Narodnu biblioteku i u Biblioteku Matice srpske da bi se sačuvali za buduća vremena?

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман4. мај 2014. 16:54

    Da li to njihovo izdanje josh postoji?
    Hajro

    ОдговориИзбриши