среда, 16. јул 2014.

IDEMO U BOR (10)



Piše: Krsta Ivanov
Predviđen obilazak.
   Brestovačka banja je banjsko i klimatsko lečilište 8 km jugozapadno od Bora, i u neposrednoj blizini Borskog jezera, na 385 m nadmorske visine. Lečilište je poznato još iz pradavnih vremena. Znali su Vizantinci, kasnije i stari Rimljani i prema tome spada u najstariju banju u Srbiji. Do kraja šeste decenije XIX v. bila je najpoznatija banja Srbije. U Brestovačkoj banji se nalaze i istorijski spomenici – konak Knjaza Miloša Obrenovića, sagrađen 1837. godine, dvorac kneza Aleksandra Karadjordjevića iz 1856. godine i tursko kupatilo – hamam.
   Banja ima 10 termomineralnih izvora sa temperaturom od 32 – 40 stepeni Celzijusovih, izdašnosti oko 8,4 l/s. Sumporoviti topli izvori. Indicirana je za lečenje oboljenja kičmenog stuba, kostiju, zglobova, mišića, kože. Takođe, vode iz ove banje pomažu u lečenju opšte iscrpljenosti organizma, reume, bolesti nervnog sistema, oboljenja perifernih krvnih sudova, posledica povreda i ginekoloških oboljenja. Iz ovoga se vidi da vode Brestovačke banje spadaju u red najlekovitijih kod nas. Na lekovitost voda utiče sadržaj i medjusobni odnos hemijskih elemenata i mikroelemenata, a pre svega: kalijuma, kalcijuma, natrijuma, silicijuma, fluora, joda, broma, hlora, oksida gvožđa i magnezijuma.
   Posetioci, gosti i prolaznici, od voda, sa naznakom, voda za želudac, voda za živce, voda za oči, najviše koriste vodu za oči, umivanje na licu mesta i vodu za želudac
   Za smeštaj u Brestovačkoj banji, oazi mira i tišine, postoje više objekata, a pre svega restorani „Srpska kruna“ i Klub „RTB-a“.
   Podneblje Brestovačke banje je umereno-kontinentalno sa blagom klimom, bez jačih vetrova. Blaga klima je posebno pogodna za odmor i oporavak od napornog rada i svakodnevnih stresova odnosno menadžerske bolesti.
Tokom manifestacije nastupaju, pored borskih kulturno-umetničkih društava i gosti iz drugih gradova ovog dela Srbije, a ne izostaju ni tradicionalni sadržaji koji su postali obeležje ove manifestacije, poput dolaska knjaza u Brestovačku banju, zatim takmičenje i priprema tradicionalnih jela „Zlatne ruke“, umetničke kolonije, izložbe i dr.

1 коментар:

  1. Susreti eneigmata obično se pamte po pratećim sadržajima. Krsta će u nekoliko narednih nastavaka "Idemo u Bor" promovisati turističko-zabavni program SES-a.

    ОдговориИзбриши