среда, 6. август 2014.

IDEMO U BOR (13)



Piše: Krsta Ivanov
Danas je 6. avgust Dan rudara u Srbiji.Obeležava se u znak sećanja na početak štrajka u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. goodine, zbog loših uslova rada i otpuštanja trojice rudara – radničkih aktivista, koji su štitili prava radnika.
Rudari te prve i najstarije jame u Srbiji, a koja je sada u sastavu Rembasa, tada su tokom devet dana štrajka izborili da im se kolege, kamarati, vrate na posao, a i da im se skrati radno vreme.
Dan rudara obeležava se u više od 300 aktivnih rudnika u Srbiji.
Enigmati Srbije koji će se zadnjeg vikenda ovog meseca okupiti u hotelu „Jezero” na Borskom jezeru i održati svoje 14. Susrete, čestitaju rudarima RTB - Bor njihov praznik, a i sve pohvale najboljim radnicima Šistekovcima odnosno dobitnicima nagrade „Inženjer Šistek”
(Napomena: Franjo Šistek, prvi inženjer i istraživač bakarne rude u Boru i okolini, a od 1904. i prvi direktor Borskih rudnika bakra)

6 коментара:

  1. Svim rudarima (i onima koji se osjećaju tako) čestitam praznik!

    ОдговориИзбриши
  2. Stižemo da sve "poštene" Hercegovce najurimo iz saveza.

    ОдговориИзбриши
  3. Mile,iskreno se nadam da se u svojoj poruci mržnje (samo) nisi precizno izrazio.

    Naime, dozvoljeno je pokazivati netrpeljivost prema nekom pojedincu sa imenom i prezimenom.
    Naš zakon a i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, međutim, sankcionišu govor mržnje prema pojedincu ili grupi samo zbog pripadnosti nekoj grupi s obzirom na rasu, naciju, geografsko poreklo, ili zbog političkog, seksualnog ili nekog drugom opredelenja...
    Dakle, malo se koriguj u izjavi o Hercegovcima.

    Drugo, takođe se nadam da te pojedince koje misliš (ti i tvoji istomišljenici) da najuriš iz saveza, nećeš najurivati bejzbol palicama već da ćeš to pokušati da uradiš na legalan način.
    S tim u vezi savetujem tebe i tvoje istomišljenike da se učlanite u ESS, kandidujete svoje predstavnike za sva mesta "najurenih" i izađite na izbore.

    Koliko je meni poznato, na Skupštini pravo glasa imaju SVI prisutni ČLANOVI. Ako se nije nešto u međuvremenu izmenilo, čini mi se da ti nisi član ESS. Dakle, da se vratim na početak - Nadam se da ne spremaš hladno ili neko drugo oružje za "najurivanje" tebi mrskih pojedinaca.
    S poštovanjem
    Slavko koji se ponosi na svoje geografsko poreklo

    ОдговориИзбриши
  4. Stižemo, stižemo, da sve šoviniste, nacionaliste, naduvene paunove i narcise i svo smrdljivo đubre potopimo i podavimo u jezeru i da očistimo enigmatiku od takvog korova!

    J.J.

    ОдговориИзбриши