петак, 1. август 2014.

REČ PO RIJEČ (612)



ALHAMBRA
Alhambra je dvorac i utvrđenje mavarskih vladara u Granadi u južnoj Španiji koje je izgrađeno u XIII i XIV veku. Utvrđenje se nalazi na brdskoj zaravni u jugoistočnom delu grada Granade. Dvorac i utvrđenje su nekada bili sedište muslimanskih vladara Granade, a danas su jedna od najvećih turističkih atrakcija Španije. Alhambra je najčuvenije delo islamske umetnosti na tlu Španije i nažalost, jedini dvorac iz doba mavarskih vladara koji je ostao nedirnut.

1 коментар:

  1. Н. Петковски1. август 2014. 16:35

    Ево још неколико података о Алхамбри.

    Данашње име води порекло од арапске речи Ал-Хамра што значи „црвена“, а потпуно име је било Ал-Келат ал-Хамра што значи „црвена тврђава“. Сматра се да име града води порекло од боје црвене глине од које је утврђење изграђено. Међутим, раније је Алхамбра била прекривена белом бојом па постоје и мишљења која кажу да име града води порекло од боје бакљи које су осветљавале град ноћу. Остали аутори заступају став да је „Алхамбра“ једноставно женско име оснивача Абу Алахмар, што на арапском значи „црвена“.

    У утврђењу се налазила војна зона која је чинила центар одбране и надзора, а ту су смештене и најстарије грађевине целог комплекса. Неки од првих објеката су подигнути у XI веку када су Арапи планирали да Гранаду претворе у престоницу краљевства Таиф (шп. Taifas). Главни објекти у утврђењу су:

    Кула Кубо (шп. Terraza de la Torre del Cubo) је полукружна кула која је грађена око 1586. године.
    Адарве је у XVII веку претворен у врт када је опао његов значај као одбрамбеног дела утврђења. На његовом крају се налази тераса са које се пружа прелеп поглед. Налази се на северној страни утврђења.
    Кула Бдења (шп. Torre de la Vela) је одбрамбени торањ од највећег војног значаја. Својом висином доминира изнад равнице Гранаде. Име куле потиче од звона које су поставили хришћани након освајња Алхамбре.
    Кула Помена (шп. La Torre del Homenaje) се налази на највишем делу утврђења, висока је 22 m, а унутар ње се налази шест спратова. На врху ове куле је био смештен осматрач који је имао значајну улогу приликом одбране.
    Кула Шпанских племића (шп. Torre de los Hidalgos)
    Трг Оружја (шп. Plaza de Armas) и тераса трга оружја (шп. Terraza de la plaza de Armas),
    Кула Усека (шп. La Torre Quebrada)
    Кула Адаргуеро (шп. La Torre Adarguero).

    ОдговориИзбриши