субота, 2. август 2014.

REČ PO RIJEČ (613)



BERENIKINA KOSA
Berenikina kosa  je jedno od 88 poznatih sazvežđa. Nalazi se u blizini sazvežđa Lava, a ranije je i bilo uključeno u sazvežđe Lava. Najsjajnija zvezda ovog sazvežđa je β–Comae Berenices. Ime ovog sazvežđa potiče od imena egipatske kraljice Berenike Druge, koja je žrtvovala svoju dugu kosu. Ovo sazvežđe se sastoji od mnogo bliskih zvezda, i bilo je poznato još od antičkih vremena. Ovo sazvežđe se originalno pojavilo na zvezdanom globusu Kaspara Vopela 1536. godine.

1 коментар:

  1. Berenikina Kosa (lat. Coma Berenices) je dugo poznati asterizam koji je naposlijetku pretvoren u zviježđe. Nalazi se "iza" Lava i nekad je predstavljalo lavov rep.

    U ovom se zviježđu nalazi sjeverni galaktički pol (Ra 12h 51.42m, Dec 27° 07.8′, epoha J2000.0).

    Zviježđe nema zvijezda sjajnijih od 4. magnitude, pa je teško uočljivo iz gradova. Zvijezda β Comae Berenices je najsjajnija sa prividnim sjajem od 4.26. Apsolutnim sjajem je tek nešto sjajnija od Sunca, pa dobro dočarava kako bi naše Sunce izgledalo sa udaljenosti od 27 ly.

    Druga po sjaju je α Comae Berenices (Diadem), čiji je sjaj 4.32. Ovo je jedina zvijezda u zviježđu sa imenom, i predstavlja dragulj u Berenikinoj kruni. Diadem je binarna zvijezda čije su komponente podjednakog sjaja, a orbitalna ravnina ovog para zvijezda je nagnuta prema doglednici samo 0.1°.

    Jedina preostala zvijezda sjajnija od magnitude 4.7 je γ, koja sjaji magnitudom 4.36.

    U zviježđu je preko 200 promjenjivih zvijezda, no malo ih je svijetlih. FK Comae Berenices, kojoj se sjaj mijenja između 8.14m i 8.33m tijekom perioda od 2.4 dana, je prototip Promjenjivih zvijezda klase FK Comae. Za ove se zvijezde vjeruje da im je promjena sjaja uzrokovana velikim hladnim mrljama na površini zvijezde.

    FS Comae Berenices je polupravilna promjenjiva čiji se sjaj mijenja između 5.3m i 6.1m u periodu od 58 dana. R Comae Berenices je Mira promjenjiva zvijezda sa promjenom sjaja između 7.1m i 14.6m u periodu od 363 dana.

    ОдговориИзбриши