четвртак, 7. август 2014.

REČ PO RIJEČ (618)



ENKI BILAL
Enki Bilal, rođen 7. oktobra 1951 kao Enes Bilalović u Beograd.  kada mu je bilo 9 godina sa roditeljima se preselio u Pariz. U Parizu mali Enes (kasnije Enki) upoznaje Renea Gosinija i započinje svoju posvećenost stripu. U magazinu "Pilote", godine 1972., objavljuje svoju prvu priču - "Le Bol Maudit". Jedan od njegovih najznačajnijih radova je i SF strip serijal u četiri knjige pod naslovom Hatzfeld Tetralogy koju Bilal objavljuje između 1998 i 2007. godine. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za rad na stripu kao i rad na filmu.

1 коментар:

  1. Još nešto plus za Enkija:

    Enki Bilal, rođen 7. oktobra 1951 kao Enes Bilalović, francuski je strip autor, scenarista i filmski reditelj bosanskog porijekla. Rođen je u Beogradu, od oca Bošnjaka i majke Slovakinje, a kada mu je bilo 9 godina sa roditeljima seli u Pariz. Otac Muhamed Hamo Bilalović je radio kao krojač za Josipa Broza Tita zbog čega je njega i suprugu posao odveo iz Bosne u Beograd gdje se i rodio sin Enes. U Parizu mali Enes (kasnije Enki) upoznaje René Goscinnya i započinje svoju posvećenost stripu. U Goscinnyjevom magazinu "Pilote", godine 1972., objavljuje svoju prvu priču - "Le Bol Maudit".

    Jedan od njegovih najznačajnijih radova je i SF (naučno fantastični) strip serijal u četiri knjige pod naslovom Hatzfeld Tetralogy koju Bilal objavljuje između 1998 i 2007, i na neki način je posvećuje Sarajevu s obzirom da je inspirirana strahotama opsade grada tokom rata '90-ih u Bosni i Hercegovini. Junaci priče su četiri sarajevska ratna siročeta, pa se i radnja, izmešu ostalog, odvija i u Sarajevu u budućnosti. Hatzfeld Tetralogy se sastoji od četiri priče: San monstruma (1998) (francuski: Le sommeil du monstre; engleski: The Dormant Beast), 32 Decembar (2003) (francuski: 32 Décembre; engleski: December 32), Rendez-vous u Parizu (2006) (francuski: Rendez-vous à Paris ) i Četiri? (2007) (francuski: Quatre?; engleski: Four?).

    Ostali značajniji radovi su strip serije Nikopol Trilogy, Légendes d'Aujourd'hui, te brojna pojedinačna izdanja. Također važno je istači i rad na animiranim filmovima (kao autor i u saradnji) Bunker Palace Hôtel (1989), Tykho Moon (1996), Immortel (Ad Vitam) (2004) i CineMonster (2007).

    ОдговориИзбриши