четвртак, 18. септембар 2014.

REČ PO RIJEČ (658)



OB
Ob  je reka u azijskom delu Rusije. Dužina reke iznosi 3.650 km (spajanjem reke Katunja i Bije) ili 5.410 km (od izvore pritoke Irtiša). Ob se uliva u Opski zaliv (Karsko more). Reka stvara deltu dugačku 80 km i širine od 30 do 90 km. Reka je podeljena na gornji (do ušća reke Tom), srednji (do ušća Irtiša) i donji tok (do ušća u Opski zaliv). Kod grada Pjeregrebnoje reka se deli na dva rukavca:  Veliki Ob - dugačak 446 km i  Mali Ob - dugačak 456 km. Ovi rukavci se kod grada Selaharda spajaju u jedno korito široko do 20 km i duboko do 40 m. Najveće pritoke Oba: Irtiš, Vasijugan (leve) i Tom, Čulim, Vah (desne). Ob je plovan celom dužinom. Iako je veliki deo godine zaleđen na reci je razvijen transport. Oko 80% transporta predstavlja transport drveta.

5 коментара:

  1. Rijeke čijim spajanjem nastaje Ob zovu se: Bija i Katunj, a jedna od najvećih pritoka (preko 1000 km) zove se Vasjugan (a ne Vasijugan kako piše na sr.Vikipediji).

    ОдговориИзбриши
  2. Ob se dijeli na Mali i Veliki Ob ne kod grada, nego kod naselja (ruski "посёлок") Перегрёбное. Smatram da to ime treba traskribovati kao Peregrјobnoje (a ne Pjeregrebnoje).

    Vidi: ovdje i ruska Vikipedija.

    ОдговориИзбриши
  3. U prethodnom komentaru trebalo je pisati "transkribovati".

    ОдговориИзбриши