четвртак, 20. новембар 2014.

KAJ CY KABE Y XPBATA



KAJ CY KABE Y XPBATA
Piše i citira: Jovan Nedić
Godinama sam član liste st-l, preko koje često primam zanimljive "postove" vezane za srpskohrvatski jezik. U utorak, 18. XI. 2014. godine, u 4:10 PM, dobio sam "post" s naslovom "KAJ CY KABE Y XPBATA", koji je poslao član te liste Didi. Citiraću taj "post" u cijelosti i bez izmjena. No, prije nego što ga počnete čitati, moram vam skrenuti pažnju da na toj listi mnogi autori ne upotrebljavaju naša slova s kvačicama, nego pišu npr. dq umjesto đ, q umjesto ć, w umjesto š, y umjesto č, x umjesto ž. Osim toga, koriste se različitim igrama riječi, a pojedine riječi pišu ćirilično, ali latiničnim velikim slovima (kao što je u ovom slučaju napisan naslov "posta"). Evo što je napisao Didi (iliti Darko Dizdar):
Dohvatio da rewavam ukrwtenicu iz Kviza, meni omiljenog enigmatskog yasopisa, te u njoj nadqem dvoreyni pojam sa definiensom "bitan ritual u Hrvata (mn.)", te kako naimadnem wpurijus da bi prva rey morala biti "jutarnje", skontam da bi najverovatnije rewenje bilo "jutarnje mise", jer kovelim da sa eventualno jednim izuzetkom nema tog naroda koji bi baw toliko...
Tu se, medqutim, zeznem, jer ubrzo na osnovu ostalih rewenja (uspravno) shvatim da su Hrvati jedini koji ujutru piju kafu.
U stvari, sad vidim da sam nepravedan prema zagonetayu: Hrvati su jedini koji piju kave; ostali piju kafu.
Pored spominjanja ukrštenice, časopisa "Kviz" te srpsko-hrvatskih jezičnih inačica, zanimljivo je uočiti da je Didi u "postu" napisao "kovelim", a upravo smo taj "izraz" spominjali za vrijeme ovogodišnjih Enigmatskih susreta Srbije, u kafiću "Jama" u borskom rudniku, na 389 metara pod zemljom, da bismo lakše zapamtili naziv bakrene rude plave boje kovelin, koju smo tamo vidjeli i od koje sam ja jedan grumen donio u – Beli Manastir.

5 коментара:

  1. Server je jedan komentar na ovaj post bacio u karantin.

    Povremeno pogledam šta ima u "karantinu" odnosno u nepoželjnim komentarima (tako se to zove) i naiđoh na taj komentar postavljen u 12.04.

    ОдговориИзбриши
  2. Gore pomenuti komentar, iako mi se baš i ne dopada, vratio bih ("ručno") da nije anoniman.

    Reći da je ovaj tekst (u postu) besmislen je sasvim legitimno, ali da bih komentatar/da bismo ga ozbiljno uzeli u razmatranje fali mu bitan dio - potpis.

    ОдговориИзбриши
  3. Na blogu "Logičke zagonetke" Adnana Spahića objavio sam 17. II. 2013. godine člančić srodne tematike s naslovom "Latinička ćirilica". Pročitati ga možete ovdje: članak.

    ОдговориИзбриши
  4. 10. novembra već spomenuti Didi (tj. Darko Dizdar) na listu "st-l" poslao je poruku s ovakvim naslovom:
    HA YTXBAT & HAYTXBAT

    U naslovu je igra riječi, a za dobre rješavače zanimljivo pitanje: šta tu ustvari piše?

    ОдговориИзбриши
  5. Sada sam tek video ovaj post, i potpuno mogu da se složim sa anonimnim komentatorom (to nisam ja napisao) čiji je komentar završio u nepoželjnim komentarima, da je ovo TOTALNO BESMISLENO, a gospodinu Jovanu Nediću predlažem da batali da se bavi enigmatikom jer očigledno je da NEMA POJMA O ENIGMATICI, i neka se posveti klasićnoj filozofiji, verovatno bi tada imao mnogo bolje tekstove.

    ОдговориИзбриши