четвртак, 20. новембар 2014.

NOSTALGIJA (342)



Piše: Radojica Jovičić
ZABAVNI MAGAZIN
(enigmatika-pouka-zabava)
Izdavač: DP "Borba"-plasman, Beograd
Glavni urednik: Veljko Radović.
 Urednik enigmatike: Dragoslav Rosić
 Prvi broj izašao je 1. jula 1996. godine na formatu 18,0x26,0 na 56. strana sa koricama u boji.
Sadržaj je bio raznovrstan sa  svim vrstama enigmatike i drugim zanimljivim napisima kao: Carevi-samozvanci, Policajci hipnotizeri, Istorijsko pile, Originalni arijevci,  i dr.
Sarađivali su: Slavko Bovan, Sandra, O.Ljubibratić, Ljubisav Drakulić, Dinko Knežević, Jan Bažik, Dragoslav Ros, Romansero, Ingrid, Živa Rackov, Keops, King, Nikola, Živko Dokić, Kaica Đorđević i dr.
List je izlazio svakog drugog petka sa oznakom broja, ali bez datuma.
Tako je broju 17. iz 1997. godine, sprovedena anketa: Dragi čitaoče, budite urednik sa pitanjima: Koju vrstu enigmatskog sastava najradije rešavate, Koju vrstu ukrštenica najviše volite, Šta smatrate najkvalitetnijim u enigmatici, a šta najlošijim, Volite li zagonetke koje je lakše rešiti...itd.
Ne znam  rezultat ove ankete a ne znam ni koliko je brojeva izašlo.

4 коментара:

  1. Vidim iz svoje evidencije da sam i ja objavljivao u ovom listu, i to bar u desetak brojeva. Poslednji broj u kome mi je objavljen neki rad je 16 iz februara 1997. godine

    ОдговориИзбриши
  2. Dragi Slavko,
    Ne znam zašto je tekst izmešan i ćirilica i latinica. Tekst je pisan latinicom i trebao si ga preneti iz PDF. Srdačan pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  3. Ne može se prenositi tekst iz PDF formata direktno već se mora modifikovati. Konkretno, ovaj tekst kada se prenese u Word mnogo pobrka slova pa je ćirilica neupotrebljiva. Koristio sam konverziju u latinicu, ali i zu neka slova ostanu u ćirilici pa ih moram pojedinačno izmeniti. Izgleda da sam pokoje slovo preskočio.

    ОдговориИзбриши
  4. Kad se tekst kuca originalnim fontom: arial, courier, verdana, times, helvetica, georgia... i koristi tastaturaerbian Latin, ili Serbia Cyrillic, ovih problema nema. Kad koristite YU fontove i englesku tastaturu onda za neka slova morate u Wordu primeniti i "Find and Replace" - da ne ispravljate slovo po slovo.

    ОдговориИзбриши