недеља, 21. децембар 2014.

SPLITSKE IGRARIJE 2014.


Medaljaši: Miro Šarić (0/2/1), Neno Matošević (2/0/0), Luka Pavičić (1/1/2),
Sanda Reić Tomaš (0/0/1), Petar Štambuk (2/1/1) i Marinko Čogelja (1/2/0)
Piše: Luka Pavičić

Prošloga četvrtka Podružnica Dalmacije Hrvatske Mense održala je završno ovogodišnje okupljanje sa: sjednicom Zbora Podružnice, obznanom rezultata i podjelom medalja, te revijalnim Pub-Kvizom, a druženje se završilo sa ugodnim čavrljanjem uz božićno-novogodišnji domjenak. Splitski mensaši u suradnji Enigmatskim klubom Božidar Vranicki već četvrtu sezonu održavaju natjecanje u rješavanje enigmatsko-logičkih zadataka - ELQ Liga, potom Društvene igre, Kvizovka i  Par-Quiz, te kartaške igre Popovska i Ilja. Svaki četvrtak (osim ljeta) oko 19 sati se okupi 10-20 učesnika, te se održi redovno kolo određenog natjecanja, te u ovisnosti (pazi ovisnost!) o broju dobrovoljaca, slijedi kartašenje: Popovska, Ilja, pa Briškula, Trešeta, Trijumf ..., i to sve u znaku PP. Probrani Par nabavi štapića i šta pića, pa druženje potraje do Poslije Ponoći, dok je pravi razlog Pomanjkanje Pića, a Par Puta su nam i Prvi Pivci (među njima nije kolega Petar Pivac) zakukurikali.
Dok se Kvizovka i Par-Quiz, radi provedbe samog natjecanja, održavaju u Podružnici, ostale igre se provode ''gdje se stigne''. Tako je na primjer 8. kolo ELQ-Lige održano u Bolu na Braču, u okviru godišnjeg okupljanja mensaša (GOM). Izuzevši Pikado i razne igre za stolom, Društvene igre: Balote,  Kubb i Padding, se održavaju na otvorenom. Što se tiče kartaških igara Popovske (varijanta Lore) i Ilje (varijanta Trešete sa 4,5,6 ili 7 igrača), igraju se, prema Propozicioniku natjecanja, gdje god se na okupu nađu 3 mensaša. Tako je Popovska postala nezaobilazna u svim akcijama mensaša: dobrovoljno darivanje krvi, čišćenje Marjana, ''Zasadi drvo'' u NP Krka, na GOM-u, te izletu na Biokovo, a nije izostala ni na Misaonom desetoboju u Trogiru, na 30. SOZAH-u u Kraljevici, na logičkom natjecanju ZeKa u Dugoj Resi, pa čak ga je igrala ekipa na povratku sa kviza Pet na pet na lokaciji 4 piva (odmorište Zir na autocesti Zagreb-Split). Prisjetimo se kako je Popovska još prošle godine prešla granicu Lijepe Naše, te se igrala u Moskvi (aerodrom) i u Pekingu (WPC).
Za svako natjecanje se vodi zasebna Redosljednica čiji se plasmani boduju za zbirnu redosljednicu tzv. Superkombinacija. U toj redoslejdnici između 59 natjecatelja nalazimo i igrače izvan Hrvatske. Na GOM-u su Nataša i Aleksandar iz Srbije nastupili u Kubbu, a Nijemac Thorsten u morskoj disciplini Padding - veslanje stoječki na dasci, dok su se logičari Bojana Vojnović (Srb) i Dragan Tolomanoski (BiH), na logičkom turnira ZeKa, okušali u Popovskoj. U superkombinaciji prijelazni pehar, sa dva zlata, jednim srebrom i broncom, te s izmijenom srednjeg slova, osvojio je Petar Štambuk, a slijedi ga potpisnik ovih redaka, s jednim zlatom i srebrom, te dvije bronce.
Mene u studenom na Popovskoj ''nije htjela karta'', te, kao šestoplasirani, nisam izborio Masters turnir, da branim prošlogodišnje zlato. No, zato me je, uz znanje, sreća pratila u ostalim natjecanjima, gdje sam medalje osvajao u foto-finišu. S trećim mjestom u Pikadu sam se bodovno izjednačio sa Petrom Šimundžom, kojemu ni dvije pobjede nisu pomogle, a s obzirom da je prema strogom propozicioniku presudan plasman u Pikadu, bronca u društvenim igrama je pripala meni. I u Ilji sam sam osvojio broncu tek u zadnjem kolu, gdje se, između mene i Petra Štambuka, vodila mrtva trka, te smo u konačnici imali isto bodova, a presudio je veći broj nastupa (propozicionik!). U ELQ Ligi od prvog kola vodio Petar Štambuk, a u stopu ga je pratila Sanda Reić Tomaš. Moram priznati, da sam im na natjecanjima bio prisiljen uvijek gledati u leđa, no konačno, pobjedom u zadnjem kolu ipak sam se bodovno uspio izjednačiti sa Sandom, a zbog više drugih mjesta meni je pripala srebrna medalja. U Kvizovki je također bilo neizvjesno do kraja. Zbog nemogućnosti redovitog dolaženja igrača, kola su se igrala napreskokce, a igrao se sustav svatko sa svakim po dvije igre (bijeli i crni). Sudbina je htjela da o pobjedniku i ove godine odlučuje derbi u zadnjem kolu između Mira i mene. Dok sam za prijašnje medalje trebao ''ganjati'' rezultat, ovdje sam samo trebao obraniti prednost, koju mi je omogućio Petar Štambuk remiziravši s Mirom. Dakle, bio sam u maloj psihološkoj prednosti obzirom da mi je bio dostatan i nerješen rezultat, u čemu sam i uspio, i tako sam zasluženo osvojio zlatno odličje. Petar je bio treći, a Sanda četvrta, dok se za poredak od 5.-7. mjesta trebalo igrati pripetavanje - u 5 minuta, od 10 istih slova, odigrati na tabli najvrijedniji potez, u čemu je druga dama na turniru Zorica Radunić, pokazala spretnija od Marinka i Nenada. 

Kvizovkaši: 1. Luka Pavičić (11:1), 2. Miro Šarić (10:2) i 3. Petar Štambuk (8:4)

4 коментара:

  1. Da li ja ikad rekoh da volim kada imam priliku da objavljujem tekstove o susretanjima enigmata?
    :)

    ОдговориИзбриши
  2. Jest, u redosljednici superkombinacije se uz moju malenkost pojavljuju imena starijih splitskih enigmata Zdenko Han, Miro Ligutić, Zoran Karmelić i Miro Šarić. No tu su i nove snage EKBV-a Petar Štambuk, Sanda Reić Tomaš i Zorica Radunić, te Petrova sestra Marija Šrambuk Šunjić, Svjetlana Prkić, Željko Franić i Dubravko Mitrović, koji su uz to i solidni logičari.
    No, ako što vidite na tim druženjima nisu samo enigmati i logičari, ima tu i kvizza društvene igre, dakle vrlo šaroliko društvo.
    Za napomenuti je da je od 59 natjecatelja u redosljednici superkombinacije samo njih osmero sudjelovalo u svih 6 disciplina. Dakle većina je sudjelovala u natjecanjima koje ih interesira, dok su neki na listu ušli samo sa jednim nastupom, kad im se za to pružila prilika.

    ОдговориИзбриши
  3. Evo i medaljaša po disciplinama:

    ELQ Liga: 1. Petar Štambuk, 2. Luka Pavičić i 3. Sanda Reić Tomaš
    Kvizovka: 1. Luka Pavičić, 2. Miro Šarić i 3. Petar Štambuk
    Popovska: 1. Nenad Matošević, 2. Petar Štambuk i 3. Miro Šarić
    Ilja: 1. Nenad Matošević, 2. Miro Šarić i 3. Luka Pavičić
    Društvene igre: 1. Petar Štambuk, 2. Marinko Čogelja i 3. Luka Pavičič
    Kviz: 1. Marinko Čogelja, 2. Josip Banić i 3. Željko Jurić

    U superkombinaciji poredak je sljedeći:
    1. Petar Štambuk (49,8 bod.)
    2. Luka Pavićčić (43,5 bod.)
    3. Miro Šarić (38,9 bod.)
    4. Nenad Matošević (36,90 bod.)
    5. marinko Čogelja (33,90 bod.)
    6. Sanda Reić Tomaš (29,07 bod.

    ОдговориИзбриши
  4. Oprostite, ako se u tekstu i(li) komntarima potkrala koji Lapsus kalami. Izvješće je pisano u pauzi zabave s unukama.

    ОдговориИзбриши