понедељак, 19. јануар 2015.

REČ PO RIJEČ (778)



PRAKSITEL
Praksitel je bio starogrčki vajar, uz Skopasa i Lisipa najveći atinski skultor IV v. p. n. e. i predstavnik takozvanog „lepog stila“. Praksitel je usavršio stav kontraposta - uveo je oslonac pod ruku, čime je dobio veću izvijenost tela, veću eleganciju i opušteniji stav. Praksitel i njegovi učenici su radili skoro isključivo u mermeru. Neke od tih skulptura je obojio slikar Nicijas.

7 коментара:

  1. Negde '79. sam objavio anagram "TIP KLESARA" ("Politika Mozaik"), a Pera Bizumić je 7 godina kasnije objavio: TI KLESAR. Kako ni on ni ja nismo videli čist anagram: TIP - KLESAR, NIJE MI JASNO :)

    ОдговориИзбриши
  2. Volim kada i u ovoj rubrici (inače, čitanoj!) ima i komentara.

    ОдговориИзбриши
  3. Onda još jedan premet sa izmjenom:
    KLEPSIDRA (d=t)

    ОдговориИзбриши
  4. DA! I 2005.GODINE, EMINENTNI ZAGONETAČ,JANKO VALAND JE OBJAVIO ENIGMATSKU KNJIGU"KLEP SIDRA"

    KRATAK OPIS
    Ovo nije znanstveno djelo, ali ima mnogo veze sa znanošću, posebno na razini imenovanja i definiranja vrsta zagonetaka. Nije ni novinarska proza premda se ne može isključiti stanovita veza s novinarstvom, osobito u bogatstvu obavijesti izloženih na razini pouzdanoga, ali novinarski shvaćenoga enciklopedizma. I napokon, enigmati su velikim dijelom bliski umjetnosti riječi, cesto su pravi virtuozi u uporabi riječi pa ovo dijelo, iako mu nije glavni cilj književnoumjetnički domet, ipak je pripovijedna proza, svojevrsna beletristika i po sadržaju i po izrazu, a to što u ponečem izmiče najčešćim obrascima beletristike, nije joj mana, nego štoviše, bar za dio čitateljstva, osebujna draž.

    ОдговориИзбриши