петак, 2. јануар 2015.

TRI U JEDAN




Piše: Miloš Milićević

Priča o palindromu „tri u jedan“
Kada sam prije tridesetak godina sastavio prvi palindrom i to erotski, nisam ni slutio da ću ih na temu erotike sastaviti još pedesetak od kojih je, svakako, najpoznatiji  MIŠU PITA DARA: DA TI PUŠIM? 
Iako su mi anagrami uvijek bili zanimljiviji za sastavljanje, palindromi su imali veću dozu izazovnosti i provokativnosti. Dakako, erotski posebno. Pretpostavljam da će se svaki enigmata složiti sa mnom da je mnogo teže sastaviti dobar palindrom od anagrama ili rebusa. Drugi „nedostatak“ palindroma leži u činjenici da većini rješavača nije baš naročito zanimljivo rješavati ovu vrstu zagonetke koja se uglavnom zadaje u formi niza slogova. Možda je nešto zanimljivije za rješavače ovu zagonetku uklopiti u konjićev skok, ali to, koliko je meni poznato, malo ko radi. Elem, iako efektna umotvorina palindrom je u enigmatici, ipak, malo zastupljen.
Međutim, enigmatski  „rudari“, kakvih još uvijek ima, (u tu kategoriju ubrajam i sebe ali s „površinskog kopa“) neprestano kopaju po neslućenim dubinama nepresušnog područja ljudske imaginacije te s vremena na vrijeme „daju na znanje“ ostatku svijeta da se rudarski zanat isplati. Onog trenutka kad svjetlo dana ugleda biser enigmatske upornosti, kreativnosti i imaginacije u divljenju „ostatka svijeta“ skupiće se sva plaća za uloženi trud i „prekovremeni rad“!
Više sam nego siguran da palindrom o kome želim da pišem ne spada u „biser“ kategoriju ali zaslužuje da se pomene kao rijedak primjerak, ako ništa drugo a ono zbog njegove neobične „evolucije“ kroz koju je prošao. Ustvari, ovdje se zapravo radi o tri palindroma a ne o jednom! A da naslov „tri u jedan“ ipak ima smisla, uvjerite se i sami.
Iz skromne enigmatske arhive, s vremena na vrijeme, sin Nikola iskopa poneki rad koji mu se učini interesantnim. Tako je neki dan naišao na seriju palindroma a jedan koji mu se posebno dopao glasi: SUPU KAJA UZE, MAJA MEZU A JA KUPUS. I kako on to često čini sa mojim radovima poslao ga na blog na kojem ponekad objavi kakav anagram. Gazda bloga se potrudio da lijepom ilustracijom sugeriše rješavaču u kom pravcu da traži rješenje a rečenicu rastavio na slogove. Ubrzo je stiglo rješenje ali, ne lezi vraže, sasvim novo a ne ono što neki traže! Rješavač Miloš Karna je uspio da od ponuđenih slova sastavi palindrom ali drugačiji nego što sam ga ja sastavio. Njegov palindrom je glasio: UZE MAJA SUPU, KAJA KUPUS A JA MEZU! Dakle, akterima ovog enigmatskog ručka je zamijenio porcije a da nije poremetio strukturu palindroma! Opa! Prijatno iznenađen novim efektnim palindromom počeo sam razmišljati da li je moguće još jednom „zamijeniti porcije“ i napraviti korektan palindrom tako da svi akteri ručka probaju svako jelo. I kao što je još Toma Akvinski izgovorio onu čuvenu rečenicu: „vjerujem jer je nevjerovatno“ tako sam i ja  uzeo da napravim nešto što mi u početku nije padalo na pamet a kamoli izgledalo kao moguće! Trud se, naravno, isplatio pa je nastao palindrom UZE MAJA KUPUSA, JA SUPU, KAJA MEZU!
Doduše, u zadanoj formi slogova ne ispunjava uslove te bi se morao zadati navođenjem slova azbučnim (abecednim) redom, kao što se nekad i zadaje.
U svom dugogodišnjem enigmatskom stažu nisam naišao na sličan slučaj pa je to jedini razlog zbog kojeg sam i napisao ovaj tekst.

3 коментара: