понедељак, 9. март 2015.

O ENIGMATSKOM SAVEZU

БУ 1816/2015
Дана 06.03.2015. године
Београд

Регистратор Регистрa удружења који води Агенција за привредне регистре, на основу члана 27. Закона о удружењима („Службени гласник РС“ бр. 51/09), и члана 15. став 1. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре („Службени гласник РС“, број 99/2011,83/2014), одлучујући о регистрационој пријави: Енигматски савез Србије, за регистрацију промене података у Регистар удружења , коју је поднео:
Име и презиме: Владимир Шарић

доноси:

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ регистрациона пријава:

Енигматски савез Србије
Матични број: 07453337,

за регистацију промене података у Регистар удружења, јер је утврђено да нису испуњени услови из члана 14. Став 1. Тач. 2), 6), Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре.
О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Подносилац регистрационе пријаве број БУ 1816/2015, поднео је дана 03.03.2015. године, регистрациону пријаву за регистрацију промене података о:

Енигматски савез Србије

у Регистар удружења и документацију заведену у потврди о поднетој регистрационој пријави број БУ 1816/2015.
Проверавајући испуњеност услова прописаних одредбом члана 14. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, регистратор је утврдио да нису испуњени услови за регистрацију из следећих разлога:

Одредбом члана 14. став 1. тачка 6) Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре (Службени гласник РС 99/2011,83/2014) прописано је да по пријему пријаве регистратор проверава да ли су уз пријаву приложени прописани документи. У записнику са седнице скупштине удружења није наведено колико удружење има укупно чланова у тренутку одржавања седнице, а колико је чланова присутно на седници, те да ли је испуњен услов већине (кворум). Даље, увидом у достављену документацију утврђено је да није достављена одлука о разрешењу дотадашњег заступника и одлука о промени седишта удружења.

Даље, одредбом члана 2. став 1. тачка 6. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре прописано је да је подносилац пријаве лице овлашћено за подношење пријаве. Увидом у поднету регистрациону пријаву утврђено је да је потписана од стране заступника који је одлуком од 21.02.2015. године разрешен функције заступника. Како се одлуком врши разрешење и именовање заступника односно како регистрација промене заступника има декларативно дејство, то је утврђено да је регистрациона пријава поднета од стране неовлашћеног лица јер је Владимир Шарић разрешен функције заступника друштва. године, односно пре подношења регистрационе пријаве, што није у складу са цитираним одредбама закона.
С обзиром на напред наведено, у складу са одредбом члана 17. став 2. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, регистратор је донео одлуку као у диспозитиву.

Ако подносилац регистрационе пријаве, а у складу са одредбом члана 17. став 3. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, у року од 30 дана од дана објављивања овог решења на интернет страни Агенције:
- поднесе нову регистрациону пријаву за регистрацију података о чијој регистрацији је одлучено овим решењем и позове се на пријаву број БУ 1816/2015
- поднесе:
- Уредан записник са седнице скупштине удружења у складу са горе наведеним,
- Одлуку о разрешењу дотадашњег заступника и одлуку о промени седишта удружења,
- Регистрациону пријаву промене потписану од стране овлашћеног заступника привредног субјекта или пуномоћје за подносиоца пријаве дато од стране за овлашћеног заступника привредног субјекта (у оригиналу или овереној фотокопији),
- плати половину од износа прописане накнаде за регистрацију која је предмет пријаве ( 2.100,00 динара),
задржава право приоритета одлучивања засновано подношењем регистрацоне пријаве која је одбачена овим решењем.

Поука о правном средству:
Против овог решења подносилац пријаве може изјавити жалбу министру надлежном за послове државне управе, у року од 30 (тридесет) дана од дана објављивања решења на интернет страни Агенције за привредне регистре. Жалба се предаје преко Агенције за привредне регистре, уз доказ о уплати таксе од 430 динара прописану тарифним бројем 6., Закона о републичким административним таксама, на рачун број 840-742221843-57, прималац Буџет Републике Србије.

9 коментара:

  1. Ovo jutros pronađoh na sajtu Agencije za privredne registre.

    Šta dalje? Pojma nemam!
    (Uopšte nisam veseo zbog ovakvog razvoja situacije, pogotovo u svetlu činjenice da u subotu osnivamo EK "Kikinda")

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман9. март 2015. 09:51

    NIKola ČD Pešić:
    To su one cake kojih se ne pridržavamo kada nekog hoćemo da smenimo. Imao sam to iskustvo sa direktorima nekada. Valja strogo poštovati Statut. Najvažnija stvar je Zapisnik. Iz zapisnika se dalje formiraju Odluke. Najpre o razrešenju a potom o postavljnjenju i to pozivajući se na član Statuta i izvod iz zapisnika. Slična je situacja i kod osnivanja Kluba. Slavku je najvažnije dobro formulisati zapisnik sa Osnivačke skupštine jer se iz njega kao Izvodu prave Odluke o osnivanju, o predstavljanju i sl. Malo preteruju ovi u Agencijama kao da su u pitanju nekakve ogromne firme, ali traže strogo poštovanje propisa. A ovo sa ESS je moglo i sve iz početka, ali...No, bilo kako bilo, mora se jednom privesti kraju.

    ОдговориИзбриши
  3. Još jednom apelujem na sve da ne pišu anonimne komentare.

    ОдговориИзбриши
  4. Nikola, ja sam "istupio zube" govoreći da se procedura mora poštivati, ali nisu htjeli da slušaju.(Kao što znaš bilo je i sprdanja sa mnom).

    Kao što rekoh, moje je bilo da skrenem pažnju, i tu moja odgovornost prestaje.

    Neko će već raspetljati novonastalu zavrzlamu.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман9. март 2015. 16:43

    Znači Šekspirovski rečeno -MNOGO BUKE NI OKO ČEGA. Toliko su se neki raspenjavili na ovom blogu u vezi Skupštine ESS i donešenih (ne)legitimnih odluka, pa sad ispade da su neki (malo)brojniji bili u pravu. Dakle, nemamo registrovan ESS, nemamo ni predsednika, ništa nemamo -raspašana komanda (kako se nekad govorilo za vreme turskog).

    Pravnik

    ОдговориИзбриши
  6. dipl. pravnik - enigmata9. март 2015. 18:34

    Kako nema predsednika ESS! Po svim pokazateljima, ipak je Živanić legitimno izabrani predsednik, koliko se to nekome ne sviđalo. Šta dalje: jedino je rešenje da Živanić do kraja odradi svoj mandat, raspiše i organizuje izbore - da sve bude po zakonu. Ovo je sada ''status quo'' za sami ESS koji šteti svima. Na kraju je ispalo da je Živanić i oni koji su ga podržavali bili u pravu - ne može se sa manjinom protiv Statuta. Logično je da su sada na potezu oni koji su izazvali ovakvo stanje i da se omogući Živaniću da ''odradi'' svoj mandat.

    ОдговориИзбриши
  7. Ponavljam: Mnogo draži su mi komentari potpisani imenom, prezimenom, imenom i prezimenom ili prepoznatljivim pseudonimom.

    Dakle, hvala Nikoli ČD Pešiću!

    ОдговориИзбриши
  8. Razmuljivo mi je uzdržavanje od komentara kada su "škakljive teme", ali ako već komentarišete, potpišite se. Hvala na razumevanju!

    ОдговориИзбриши