среда, 4. март 2015.

OGLASNIK (7)



Piše: Jovan Nedić
TRAŽIM
U sarajevskom "Orbisu" broj 124 (30. VIII. 1985, str. 21) prvi put sam primijetio autorsko ime Ahmet Turulja. Zna li neko nešto o tom sastavljaču?

9 коментара:

  1. Ahmet Turulja bio je moj ucenik u Zeljeznickoj tehnickoj skoli u Vogosci kod Sarajeva i jedan je od polaznika Enigmatske sekcije koju sam organizovao i vodio. Posljednje sto o njemu znam je da je pred pocetak ratnih dogadjanja radio u Centru za uzbunjivanje u Sarajevu.
    U vrijeme djelovanja sekcije objavio je nekoliko radova i Cvoru.

    ОдговориИзбриши
  2. Na stranici plus.google.com piše:

    Ahmet Turulja
    Radio je u Federalna uprava civilne zaštite
    Pohađao je University of Sarajevo
    Živi u Sarajevo

    Na Google se može pronaći više članaka u kojima se Ahmet Turulja spominje npr. kao "dežurni operativni iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite".

    ОдговориИзбриши
  3. Bilo je to u periodu 1972-1974. Mozda vise detalja o Sekciji moze dati Jadran Goloigra koji je u isto vrijeme bio njen clan.
    Pozdrav G.Nedicu!

    ОдговориИзбриши
  4. Možda prelistam "Čvorove" da vidim Tukuljine radove.

    ОдговориИзбриши
  5. Ahmet Tukulja se ne spominje u "Lekiskonu zagonetača Jugoslavije", a u ER6 nema ni takvog prezimena. Jedino piše da je Tukulja - "šokačko selo u Čepelskoj adi niže Pešte u Madžarskoj".

    ОдговориИзбриши
  6. Ahmeta Turulju sam upoznao u redakciji "Orbisa" s kraja 1983 ili početkom 1984. godine. Dolazio je često u redakciju kao i mnogi drugi saradnici koji su bili iz ili okoline Sarajeva. Uglavnom je sastavljao na manje likove kao što je ovaj priloženi. Češće smo se viđali kad sam "mijenjao" Hajru 1984. Trudio sam se da pomognem savjetima. Što se tiče "Sezama" ne sjećam se da se uopšte javljao sa radovima iza rata.

    ОдговориИзбриши
  7. U jednom od Cvorova iz perioda rada sekcije, vjerovatno 1974. objavljen je prilog o njenom radu gdje ima i Ahmetov rad, ali ne vjerujem da ih ima jos.

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo će možda jednog dana biti prilozi za leksikon BH-enigmata.

    ОдговориИзбриши