субота, 21. март 2015.

PRIČA O JEDNOM REBUSU




Piše: Dejan Minić
Pre mesec dana me je, nama dobro znan, Jovan Nedić zamolio da mu ilustrujem jednu ideju za rebus, a ja sam se rado prihvatio tog posla. Saradnja sa kolegama me uvek posebno obraduje. Nešto kasnije taj njegov rebus je objavljen u ¨Kvizorami¨ u rubrici ˝Skandinavka s rebusom˝  Vlade Kutnjaka.
Tada mi je Jovan predložio (da ne kažem ˝sredio˝) da pošaljem neku svoju ideju Borisu Nazanskom za istu rubriku. Učinilo mi se zgodnim da pošaljem rebus u stripu: NESTAŠKO TUČE STARU (nesta Škot u čestaru), koji je, ustvari, unapređenje mog uzajamnog rebusa sa skorašnjeg takmičenja  (KOJO TUČE STARU / KOJOT U ČESTARU). Jovanu se taj rebus dopao i odmah ga je prosledio na nadležno mesto.
Tek sam juče (18. mart) saznao šta se dešavalo. Kutnjaku je bio ˝sumnjiv˝ ovaj rebus, pa je preko Jovana angažovao, takođe nama dobro znanog, Luku Pavičića da u svojoj arhivi pogleda da li je objavljivana ova ideja. Luka je to uspešno obavio i ustanovio da je potpuno isti rebus objavljen 15.05.2014. u ˝Feniksu˝ br.505. Autor je legendarni Hajrudin Hodžić. Tako sam spašen objavljivanja nehotičnog plagijata.
U svetu rebusa, da tako kažem, ponavljanje pojedinih delova rebusa je skoro svakodnevno, ponavljanje celih jednostavnijih ideja je takođe relativno često, ali se ipak ređe dešavaju ponavljanja nešto dužih i samim tim uspešnijih konstrukcija.
Sve ovo, opet, nameće pitanje postojanja jedinstvene baze svih objavljenih rebusa u našem regionu. Nešto slično je pokrenuo Milan Sečujski, tu ideju je prihvatilo nekoliko autora među kojima sam bio i ja, ali sam brzo odustao jer većina autora iz ovog ili onog razloga to nije činilo. Glasno razmišljam, na tom projektu bi moralo da bude uključeno dosta ljudi u koordinaciji sa svim enigmatskim savezima. Iskreno, sumnjam da će se to desiti u skorijoj budućnosti.
Evo, da mi u potpunosti ne propadne trud, makar ovde možemo taj rebus da objavimo, naravno ispod originala. Slava pripada g. Hodžiću, a meni satisfakcija da sam došao do zanimljive ideje do koje je nešto ranije došao veeeeeliki Hajro. Interesantno je da smo crtač ˝Feniksa˝ i ja smatrali da je najbolje da se radnja rebusa prikaže u tri slike.
Čudni su ovi naši enigmatski putevi!

7 коментара:

  1. Ilija Đurković21. март 2015. 10:44

    Vrlo interesantna i lijepo napisana priča!

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav Dejane, kad sam vidio moj rebus ovdje prva misao mi je bila da sam ja "plagijator". Dodushe, pitao sam i ja Jovana, nasheg enciklopedistu, i tek onda poslah ideju ilustratoru (ne Feniksa, nego Orbisa, dobrom Esi Bajramovicu). Nisam ja neki produktivan ni dobar rebusdzija, eto zalomi se ponekad, valjda potaknut prekrasnim idejama koje mozemo vidjeti ovdje i drugdje, a mozda i pomalo ljut na "natezaljke" kojih je zaista previshe. Rebus je mozda najatraktivnija enigmatska vrsta, najbolja za pokazivanje neenigmatima nashe kreativnosti, igranja rijechima i sl... Upravo radim na pripremi zadataka za Sedru i najizazovniji zadatak mi je kako postaviti zadatke za sastavljache rebusa. U glavi mi je, naravno, i pitanje "plagijata", odnosno lako moguceg ponavljanja ideja... pa bi arhiva o kojoj govorish bila super korisna. Bice i to jednog dana.

    Skoro zaboravih - samo jedan enigmat istinski zasluzuje epitet veeeeeliki.

    ОдговориИзбриши

  3. Da li će se naći (još neki Dinko), koji bi se mogao upustiti u tako obiman posao? Sumnjam,ali nikad se ne zna...
    Moram priznati da sam u poslednjih nekoliko godina često razmišljao na tu temu, ali kada sam malo bolje sagledao koliko je to veliki posao, odustao sam.
    Možda je to i moguće kada bi se ujedinili i kada bi se posao pdelio po ranijim republikama. Razmišljam, ko bi to mogao organizovati i koliko bi to trajalo. Verovatno dugo...Zadatak bi naravno bio na rebusolozima. U regionu, kada se malo bolje sagleda, a koji se intenzivno bave rebusom nema nas puno. Možda dvadesetak...Najviše rebusa,po mom saznanju objavljeno je u Srbiji i Hrvatskoj,manje u BiH i drugim republikama(u Srbiji najviše slovnih,u Hrvatskoj najviše ilustrovanih). Sve u svemu, dobro je što smo počeli da razmišljamo, možda ćemo se jednoga dana negde sastati pa i da počnemo da se dogovaramo kako da priđemo ovom velikom zadatku. ja se nadam...
    Momir Vučenović

    ОдговориИзбриши
  4. Hajro, vidim ja da mi je ilustrator "sumnjiv". Pozdrav i tebi i Esi!
    Da li se iz ovoga može zaključiti da će na Uni biti ilustracija Esada Bajramovića, genijalnog ilustratora?

    ОдговориИзбриши
  5. Bice, bice svega... crteza, fotosa..., svega i svachega, zakeralo kakav vec jesam sad cu biti izlozen kritikama, tako treba.

    ОдговориИзбриши