среда, 6. мај 2015.

REČ PO RIJEČ (883)



ĐERAM
Đeram je naprava za vađenje vode iz bunara, koja ima dvije povezane pritke ili drvena stuba u ravnoteži. Ova vrsta bunara je najrasprostranjenija u srednjoj i istočnoj Evropi. Sastoji se od drvenog, zaštitnog, pravokutnog okvira, koji se postavlja odmah oko iskopane bunarske rupe, balansnog stupa, koji se sastoji iz rude i drvene račvaste potpore koja služi za lakše izvlačenje vode, utega, koji je vezan za rudu (kontra uteg) (obično je to kamen ili drveni panj), sa jedne strane, drvene posude (kante) sa kojom se zagrabi voda koja je vezana sa druge strane i sa kojom se vadi voda, te korita (pojilišta), koje se sastoji iz jednog ili više jednakih dijelova koji su međusobno povezani i prelivaju se jedan u drugi.
Đeram se najčešće koristio po selima i bilo ga je u skoro svakom dvorištu. Postojao je i veliki zajednički đeram koji se koristio na livadama pored sela za napajanje stada koja su bila čuvana na slobodnom prostoru. U starijim vremenima, na mjestima gdje je bilo više stoke, pravili su se i po nekoliko đerama jedan  pored drugoga, da bi se mogla namiriti sva stoka sa vodom. 
Riječ đeram je ustvari izvedena od grčkog geranos odnosno turskog  germek što je značenje za pticu čaplja, a zabilježeni su i drugi razni nazivi za ovaj" stroj" , pa se tako spominje:Đerma u Vojvodini, Gemeškut (gémeskút), Čaplja u Mađarskoj, Čigaškut (csigáskút), Puž u srednjoj Mađarskoj, Strelasti bunar u Slavoniji i Kompon bunar (komponás kút), u Erdelju. (Prilog:Ilija Ozdanovac, Privlaka)

3 коментара:

  1. Čitaljka

    Đe ram sad da nađem,
    pitao sam priku,
    u njega da stavim
    ravničarsku sliku!

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka čast!
    A da malo kopiram višeginspektora Nikolu Makedonskog, pa da kažem da bi bolje zvučalo:

    Ma, đe ram da nađem,
    pitao sam priku,
    pa da u njeg stavim
    ravničarsku sliku?

    Kad završim( i oživotvorim) pjesničko-enigmatsku zbirku, ovo bi moglo zauzeti mjesto kao autor-gost, ako se, naravno, slažeš?

    ОдговориИзбриши
  3. Kako da ne..

    REĐAM rime,ređaš rime
    stavljaj svoje,moje ime

    ОдговориИзбриши