петак, 5. јун 2015.

ANAGRAM IZ SEVILJE

Štefan Markovič šalje anagram-razglednicu iz Sevilje.

6 коментара:

  1. Анониман5. јун 2015. 19:00

    BORBA SA BIKOVIMA

    Stipan

    ОдговориИзбриши
  2. Danas smo Štefan i ja dogovorili jedan veseli performans za javljanje iz Španije. S nestrpljenjem očekujem dogovorenu fotografiju. (Još ne otkrivamo prijatno iznenađenje)

    ОдговориИзбриши
  3. pozdrav Štefanu, uz napomenu da ja moju jostu već konzumiram!(Za skeptične i zlomisliće :Josta nije žena!)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман5. јун 2015. 21:16

    Ilija,
    moj josta je još uvek zelena,jer ja imam sortu, koja dozrije tek u drugoj polivini jula.

    Štefan Markovič

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман5. јун 2015. 21:34

    Slika je snimljena ispred glavne kapije arene za borbu sa bikovima u Sevilji. Arena prihvata 12.000 posetioca i največa je arena na svetu, koja je namenjena samo borbi sa bikovima. Inače veče arene su u Meksiku.
    Predstave se u areni odvijaju svake nedelje od prve nedelje u aprilu, do zadnje nedelje u oktobru i to po dve predstave. Za vreme največeg praznika u Sevilji, takozvane "ferije", koja se odvija polovinom aprila predstave se vrše svaki dan. Ulaznice su prodane unapred za par sedmica, a postoji i određen broj sedišta, koji su več generacijama u vlasništvu pojedinih familija. Pravo na uzgoj bikova ima samo sedamdesetpet familija u Španjolskoj, a pojedini bikovi teže i do osamsto kilograma. Posle borbe meso se prodaje kao specialitet pojedinim trgovcima sa mesom. To meso važi kao najbolje i najskuplje u ponudi. Inače ferija je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Sevilje.
    Domovina današnjeg oblika borbe sa bikovima je mesto Ronda, takođe u Andaluziji.
    U samom objektu arene postoji i muzej, u kome su predstavljeni svi vidici borbe sa bikovima, koja je za Španjolce sport i umetnost. U muzeju je moguće saznati i sve o životnim sudbinama najpoznatijih boraca sa bikovima, ali i o bikovima, koji su ostali u pričama sljedbenika tih borbi.
    U poslednje vreme pojavljuju se i u Španjolskoj glasine za ukidanje borbi sa bikovima. Dali će doći do toga, kao u Kataloniji, da se zabrane borbe sa bikovima (mislim, da 2012. godine) ili će ići u pravcu borbe sa bikovima, koji je več decenijama prisutan u Portugalu. ili će prevladati strast i tradicija Španjolaca, to če pokazati buduče vreme. U Portugalu naime bika na kraju borbe se ne ubija.
    I da ne bude nepotrebnih dilema. Ja sam protiv borbi, niti sam bio ili imam nameru, da idem na borbe sa bikovima. Ali obišao sam i arenu i muzej, kao i arenu u Rondi i tamošnji muzej prije dve godine i bilo bi mi žao, da nisam iskoristio mogučnosti, kada sam je imao.

    Štefan Markovič

    ОдговориИзбриши