недеља, 7. јун 2015.

JUČE U BEOGRADU



Redovna godišnja skupština EK „Nova zagonetka“ održana je u subotu, 06. juna 2015. godine sa početkom u 12 sati u prostorijama Šahovskog saveza Srbije. Prisustvovalo je 28 enigmata (članovi kluba i gosti). Nakon pozdravnog govora i izbora radnog predsedništva minutom ćutanja odata je pošta preminulim kolegama Milanu Šabanu, Ljubiši Jakšiću i Jovanu Ćirilovu.
Skupštinom je predsedavao Aleksandar Janković, a iscrpan izveštaj o radu podneo je Miroslav Lazarević, predsednik „Nove zagonetke“. Detaljno su pomenute sve aktivnosti kluba u prethodnom periodu, a posebno je zapažena značajna izdavačka delatnost. Za godinu dana objavljeno je 8 enigmatskih knjiga članova kluba, a neke od tih knjiga izašle su u izdanju „Nove zagonetke“. U izveštaju su pomenuta učešća  na skupovima enigmata, ali i saradnja sa enigmatskim i neenigmatskim listovima. U 2015. godini članarinu je izmirilo 28 članova. Miroslav Lazarević je predstavio i Plan rada za naredni period, finansijski izveštaj i finansijski plan. Svi ovi izveštaji su naon diskusije jednoglasno usvojeni.
Ovo je bila i izborna sednica. Još jedan mandat od 4 godine dobilo je aktuelno rukovodstvo: Miroslav Lazarević (predsednik), Ljubiša Banović (potpredsednik), Milija Stevanović i Duško Lazić (članovi).
Skupština je raspisala 7. Memorijal „ Srboljuba Stankovića“ (slovni rebusi i indirekt).
Kao posebna tačka dnevnog reda govorilo se o saradnji sa „Enigmom“. Glavni urednik „Enigme“ Nebojša Vučinić je govorio o stanju na tržištu enigmatskih listova. Istakao je da „Enigma“ uživa veliki ugled i da je po istraživanjima na prvom mestu u Srbiji među mnogobrojnim enigmatskim listovima. Miodrag Tošić se osvrnuo na uputstva za saradnike, i pozvao je sve zainteresovane da šalju enigmatske priloge.
Dodeljeno je više klupskih zahvalnica (biće objavljeno u posebnom postu).
Nakon pauze (za pljeskavicu) Skupština je razmatrala ostalu aktuelnu problematiku. Gosti iz UE „Vuk Karadžić“, EK „Niš“, EK „Kikinda“ i EK „Valjevo“ dobili su priliku da se obrate i pozdrave prisutne, što su oni i učinili. Radojica Jovičić je (između ostalog) napomenuo da sledeće subote njegov klub ima skupštinu, ali je i pomenuo dešavanja u ESS, te da će i o tome biti reči na skupštini u „Aeroklubu“. Marjan Radaković je istakao dobru saradnju EK „Niš“ i „Nove zagonetke“, dok je Milosav Marjanović u ime Valjevaca izrazio nadu sa će se Susreti enigmata Srbije, ipak održati u Valjevu.
Vaš izveštaš, u svojstvu sekretara EK „Kikinda“, pozdravio je sve prisutne u ime svih 39 članova najmlađeg kluba koji korak-po korak ide napred. Izraženo je zadovoljstvo jer je ovo prvi skup u Srbiji na kome EKK ima predstavnika. Napomenut je odličan nastup EKK u Bihaću koji može da posluži kao primer drugima, a posebni pozdravi su preneseni od Zlatana Pupezina, predsednika EKK, i Krste Ivanova koji je poručio da (kao član „Nove zagonetke“) traži da skupština raspravi o žalbama koje su upućene ESS. (Miroslav Lazarević je rekao da je stav NZ poznat, ali da su na predsedništvu ESS preglasani, te se nije raspravljalo o zahtevu Krste Ivanova).
Ljubiša Banović je preneo lepe utiske sa kolonije u Somboru, a Aleksandar Janković je kazao da je od lokalne samouprave u Valjevu stigao dopis da neće (ne mogu) podržati Susrete u Valjevu. Nakon diskusije, zaduženo je rukovodstvo ESS da sa nekim od hotela sklopi aranžman i da se susreti održe u Valjevu.

Na kraju, subjektvno zapažanje: Skupština je predugo trajala te nije bilo dovoljno vremena za neformalne razgovore. (Bilo je i trčanja na autobuse!).

2 коментара: