недеља, 21. јун 2015.

REČ PO RIJEČ (928)





SEVILJA
Grad u Španiji, glavni grad Andaluzije.

Umesto uobičajenog teksta, evo izveštaja sa lica mesta od Štefana Markovića (pisano: 06.06.2015.)
Juče sam bio na "lutanju" po Sevilji. Kako javljaju ovdašnji mediji bilo je 39 stepeni i subota, puna turista, uglavnom francuskog jezičkog područja. Snimio sam par snimaka, ali pošto sam bio sam uvek sam morao sam nekog zamoliti za uslugu (kći je imala neku edukaciju u firmi čitav dan, a njenog partnera su pozvali na smenu, ionako je bio na stand-by stanju i tako je u petak otišao za Larnacu). Stoga snimci nisu najbolji, a uz to je najveća znamenitost Sevilje (Plaza de Espana) bila puna servisnih automobila i radnika, koji su spremali neku svečanost, a s time mi je bio onemogućen pristup do fontane na trgu ili nekih drugih objekata. A same slike su bile tematski "neprihvatljive". Ipak šaljem jedan fotos sa mnom i gde je u pozadini vidljiv jedan od tornjeva palate na trgu. U samoj palati su neki uredi lokalne vlasti te vojni muzej španjolske armije.  U muzeju su vidljivi eksponati iz Bosne. Španjolska armija je bila u sastavu UNPROFOR-a posle Daytona i ti eksponati su iz toga razloga tamo,
Kasnije sam bio i u katedrali, jer sam želeo videti novi, obnovljen oltar pun zlata. Isti je dan na uvid javnosti, a s time i neopisiva gužva ispred oltara. Naroda kao na nogometnoj utakmici. Do glavnog oltara je i sarkofag sa Kristoforom (Kristiforom) Kolumbom, Španjolci ga nazivaju Cristobal Colon. On je tu pokopan krajem XIX. ili početkom XX. veka. To pišem po sećanju, jer se nije dalo doći do mesta sa podacima. (Ako me sećanje ne vara on je prekopan 1905. godine iz Cadiza, a i pre toga je bio na više mesta). To mesto je uvek u mraku, tako da snimak nije najbolji.
U katedrali nisam bio prvi put, ali me uvek fascinira svojom veličinom i bogastvom. Sevilja je do bogastva došla u doba, kada su Španjolci vladali svetom.  U susednoj zgradi do katedrale je Hispano Indijski muzej, sa najznačajnijim dokumentima iz historije Španije, sa osvrtom na relacijama do Latinske Amerike. Tu je takođe originalan ugovor među kraljicom Isabelom (mislim, da se je tako zvala) i Kolumba za putovanja u Indiju. Na žalost prilikom moje posete muzeju 2013. godine slavili su neku godišnjicu ustava, pa je bila izložba o putovanjima Kolumba privremeno uklonjena.
Dodajem i jedam fotos drvene zgrade u obliku gljive, koji je takođe jedan od simbola grada, to je postavljeno pre nekih osam godina da se renovira predeo, koji je propadao sa time da dobije nov život. Zgrada je negde u visini četirikatnice, a prostire se preko dva trga. Sva je iz drveta, a u njoj su trgovina, lokali, galerije, na vrhu je napravljena panoramska staza sa koje je krasan vidik na grad. Služi i raznim priredbama, a u večernje doba je sastajalište mladih. Službeni naziv je setas (gljive), dok narod to zove paracolas (suncobrani).

4 коментара:

  1. Štefanova slika sa oznakom EKK u kategoriji "Ko će dalje" i slika u kategoriji "Ko će se fotografisati na zanimljivijem mjestu".

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav Štefanu ( ma gdje bio)!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман21. јун 2015. 21:24

    Hvala na pozdravima, ai Slavku. Do srede sam kod kuče, a onda idem do sina u Švicarsku (u Zug) do kraja meseca. A sledeća dva meseca, sem možda kakvog skoka do Istre sam kod kuče.

    Štefan Markovič

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da će nam uvijek ovakvi putopisi od osoba koje poznajemo i s kojima dijelimo isti hobi biti vrlo zanimljivi. Štefan nam "duguje" putopis iz Indonezije, a očekujemo i javljenje iz Zuga...

    ОдговориИзбриши