четвртак, 16. јул 2015.

ANAGRAM KOJI TO NIJE




Svetska vaterpolo federacija (FINA) suspendovala je srpskog vaterpolistu Nikolu Rađena, zato što su u njegovom dopingu testu NAĐENI TRAGOVI KOKAINA! Ovako glasi vest objavljena na sajtu: http://www.svet.rs/. Ako se u obzir uzme suština napisana velikim slovima (moja dopuna vesti) i to malo uprosti dobije se konstatacija:

NAĐEN KOKAIN!

Liči na anagram od imena i prezimena pomenutog vaterpolo golmana, ali nije, jer ovaj iskaz zahteva dve promene: jedno K u L i jedno N u R.

Nije ovo prvi put da se dođe do efektne anagramne kombinacije, koja nije anagram. Ja sam svojevremeno u velikoj Eureci objavio anagram MAJSTOR NA DELU, rešenje: Ronald Mates,  (Podsećanje: Ronald Mates je olimpijsku karijeru završio 1976. sa osam medalja i ostao najuspešniji plivač leđnim stilom -16 puta rušio svetske rekorde na 100 i 200 m, od 1967. do 1974. nije izgubio ni jednu trku). Milan Milin je u Zagoneci broj 44 (mart 2000.g.) objavio DUĆAN BOROVO CIPELA, rešenje: prodavnica obuće. U odnosu na Rađenov "anagram" u oba ova, istorijska, slučaja dva slova su višak, a ne menjaju se, no krajnji rezultat je isti.

Sigurno je da ima još primera da su kao anagrami objavljeni iskazi koji to nisu, bilo da je to urađeno namerno ili da autor i urednik nisu uočili grešku. Ako bi se izmene dva slova "ozvaničile" sigurno bi došlo do "poplave" novih anagrama, a uvek je šteta kada enigmatski dobra kombinacija propadne jer ne ispunjava važeće norme.

Prva ideja mi je bila da ovu zagonetku nazovem ANAGRAMOID, da se tako napravi distanca od anagrama, pa ko želi da objavljuje i ovu vrstu neka objavljuje. Međutim, prema vikipediji (https://sh.wikipedia.org/wiki/Anagramoid) anagramoid je zagonetka ili zadatak kod koga od niza nepovezanih slova anagramiranjem treba dobiti neku riječ ili sintagmu. Kao primer se navodi igra slovima u kvizovima, odnosno daje se primer pokušaja dr. Marijana Jurčeca u osječkom listu "Mraz" 1991.g. da se termin anagramoid koristi za anagrame koji nisu čisti, tj. za krnje, proširene ili anagrame s izmenom, uz konstataciju da takvo imenovanje nije proširilo.

Ima li ova enigmatska vrsta budućnost i neko ime?

Dinko Knežević

9 коментара:

  1. Анониман16. јул 2015. 22:25

    Smatram da bi termin ANAGRAMOID trebao
    biti kao u nemačkoj enigmatici.
    To će se najbolje uočiti iz primera :
    POLO, RAGBI, SPUST, TRKE
    Iz sume ovih reči izdvajaju se slova
    koja se DVAPUT ponavljaju. To su P,O,R,S,T.
    Zatim se vrši anagramiranje i dobija reč,
    koja je tematski vezana za sve date pojmove.
    Zapaža se sličnost sa potiraljkom, kod
    koje se poništavaju dupla slova, a preostala
    anagramiraju.
    Slovarim

    ОдговориИзбриши
  2. Što ne bi, ako zaživi, bio ANAGRAMINO ( kad već imamo rebusino)?

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман17. јул 2015. 08:47

    Prije mnogo godina sa objavio rečenicu koju sam naslovio kao palindromoid a glasila je: UDANE NE LEŽE NENADU. Skoro palindrom a ipak nije. Zato mislim da je i u Dinkovom slučaju anagramoid korektan naziv.
    M. Milićević

    ОдговориИзбриши
  4. Napisah komentar koji mi se obrisao.

    @Dinko: potraži stare brojeve (unazad godinu dana) zagrebačke "Kvizorame", glavni urednik Nazansky je raspravljao o pojmu "anagramoida".

    @Ilija: "anagramino" nije naročito ozbiljan pojam, pogotovo kao paralela s "rebusino" (portmanteau od riječi "rebus" i "sinonim", jer i jest sinonimni rebus). Što bi označavao "anagramino"? Nešto po uzoru na logiku i "pentamino"? :D :D :D

    Filip

    ОдговориИзбриши
  5. @Miloš, hvala na ovoj pojedinosti (palindromoid), nekoliko puta sam se našao u prilici sastaviti nešto efektno, a samo prividno palindromno, pa bih bacio. idući put ću zapisati ideju, svakako.

    Filip

    ОдговориИзбриши
  6. Iznijet ću svoje kratko mišljenje. Citiram Dinka: "Međutim, prema vikipediji (https://sh.wikipedia.org/wiki/Anagramoid) anagramoid je zagonetka ili zadatak kod koga od niza nepovezanih slova anagramiranjem treba dobiti neku riječ ili sintagmu". Uopće se ne slažem s ovim, tko je god to nazvao anagramoid, iz dva razloga:
    1) zašto sufiks -oid kad je anagram zapravo čist (iako besmislen)?
    2) postoji strani termin alfagram (https://en.wikipedia.org/wiki/Alphagram) koji puno ljepše opisuje ono što je na sh-wikipediji nazvano anagramoidom.

    Moje skromno mišljenje: pođemo li od sufiksa "-oid" koji kao drugi dio riječi znači nalik na nešto, koji ima oblik nečega, npr. trapezoid - na prvi pogled trapez, ali nema paralelne stranice pa to zapravo nije, onda možemo izvesti da bi "anagramoid" bio ono što je nalik na anagram - a u tom slučaju dakle i krnji i prošireni anagram i anagram s izmjenom. Dinko, čak i ovaj tvoj s dvostrukom izmjenom, anagramne brojčanice i sve ostalo bih ja nazvao anagramoidom. Možda djeluje kao trpanje u isti koš, ali ima nekakva smisla.

    Filip

    ОдговориИзбриши
  7. @Slovarim: ta zagonetka ima veze s anagramom, ali posve na istoj razini kao potiraljka pa to ne bih nazvao anagramoidom (unatoč tome što ga Nijemci tako nazivaju) jer se po meni previše slova "izostavlja". Doduše, i u tom primjeru postoji vrsta nepravog (nepotpunog?) anagramiranja pa smo na tankom ledu.
    To je po meni čista antipotiraljka: umjesto da potireš slova koja se ponavljaju pa radiš anagram od ostalih, potireš slova koja se ne ponavljaju pa radiš anagram od duplih.

    Filip

    ОдговориИзбриши
  8. Naišao sam usput na termin "isogram" što zapravo opisuje riječi koje koristimo kao ključeve u kriptogramnim križaljkama, one riječi kojima su sva slova različita (https://en.wikipedia.org/wiki/Isogram).

    Filip

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман17. јул 2015. 23:31

    O,kej što se tiče anagramoida.
    Samo sam dao napomenu, jer i taj način
    pruža mogućnosti da se stvaraju zagonetke.
    Neka većina odluči čemu pripisati termin
    A N A G R A M O I D.
    Za antipotiraljku imam drugačiji
    stav od komentatora ,N'. To bi morala biti
    zagonetka kojoj nedostaju parovi jednakih
    slova.Najbolje bi se prikazivala u vidu
    stihovne zagonetke.Takve retke slučajeve
    objavio je Tomislav Munišić još pre četvr
    veka u ENIGMATSKOM SPEKTRU.Dao je naziv
    retropotiraljka (deluje malo neskladno !)
    Slovarim

    ОдговориИзбриши