среда, 23. септембар 2015.

ANAGRAMIRANJE (1912)

Autor: Luka Pavičić

15 коментара:

  1. PRVI DAN JESENI ( počinje u 10,20 sati)!

    ОдговориИзбриши
  2. Na vikipediji piše da jesen počinje danas u 10,20 sati, iako je ovih dana svuda bilo objavljeno da će biti u 10,21 sati, ali smo pročitali i ovo:


    "Danas počinje jesen

    Jesen na severnoj Zemljinoj polulopti počeće danas, u 10:21.

    Sunce u Beogradu će izaći u 6:25, a zaći u 18:34, što znači da će obdanica trajati 12 sati i devet minuta, a noć 11 sati i 51 minut."

    Ako je ovo tačno, onda nije u 10,21 potpuna ravnodnevica, treba iznivelisati da i dan i noć traju po 12 sati, pa to znači da će jesen stvarno početi nekoliko sati kasnije.

    ОдговориИзбриши
  3. U međuvremenu sam pročitao i ovo, pa korigujem gornji komentar:

    "Na dan jesenje ravnodnevnice, obdanica i noć nisu jednake dužine jer Zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta", rekao je Tanjugu Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

    Dakle, ipak 10,21 sati, već smo više od sat vremena (u ovom trenutku) zagazili u jesen.

    ОдговориИзбриши
  4. Nikola, što bi postigao time što bi pomaknuo početak jeseni za nekoliko sati? Sunce u Beogradu bi svejedno izašlo u 6:25, a zašlo u 18:34. pa bi dan opet bio malo dulji od noći :)

    ОдговориИзбриши
  5. U pravu si, ali ja sam pokušao da skrojim neku drugu računicu, ali ni ona ne bi štimala, ako uzmemo u obzir da se dan i noć skraćuju (ili produžavaju) za otprilike 2 minuta na 24 sati. Mislio sam da će nekoliko sati kasnije od tih 10,21 atmosfera manje prividno uzdignuti Sunce iznad horizonta :):):), pa prividno poravnati dan i noć. Naravno da to nije moguće, ali sam bar pokušao da budem jači od prirode i prirodnih zakona :):):). Šta bi bilo da sam uspeo!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Miroslave, premetaljku PREDIVNI JE SAN!
    objavio je Slavko na svom blogu 22.09.2013.godine!

    ОдговориИзбриши
  7. Ma tko će sve pratiti, Miroslave, sjedne ti nešto zgodno i objaviš u komentaru. Ja sam pri sastavljanja zavirio u arhive što ima na tu temu, da se ne ponovim.

    ОдговориИзбриши
  8. N(o), predivna jesi!( Mislim na oboje- i Ljubičicu i jesen)

    ОдговориИзбриши
  9. Bila rana
    ili kasna
    zna i jesen
    biti krasna!

    ОдговориИзбриши