LJEVUŠA
Ljevuša, Razljevuša, Izljevak, Ižljevača....
½ šolje mleka
½ šolje kisele vode
300g oštrog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
Sir, kajmak
Oko 100ml ulja
Uključiti rernu da se zagreje na 190 stepeni.
Umutiti sastojke u žitku masu.
Sipati ulje u tepsiju i staviti je u rernu da se zagreje, „dok ulje ne
počne da se puši“. Izvaditi pleh i izliti pripremljenu smesu u tako vrelo ulje.
Vratiti u rernu i peći 25-30 minuta.
U mom kraju je LJEVAČA.
ОдговориИзбришиIli RAZLJEVAK.
ОдговориИзбришиI ja sam ljevacu jeo :)
ОдговориИзбришиJa jeo VALJUŠKE, doduše sa izmenom.
ОдговориИзбришиKnedlovac
Kod mene u zavičaju, ovo je izljevača.
ОдговориИзбришиJa ovo pamtim kao ULJEVAK!
ОдговориИзбришиKod nas u Hercegovini je ikavski refleks pa imamo IZLIVAČA :)
ОдговориИзбришиFilip