недеља, 18. октобар 2015.

DOBRODOŠLICA SOFIJI


9 коментара:

  1. Jutros sam imao neke problemčiće sa glavnim kompjuterom pa je izostala rubrika REČ PO RIJEČ, neće biti današnjih ASOCIJACIJA i ovaj post "kasni" (trebalo je da ide ranom zorom).
    Sada je sve dovedeno u normalu i ostale rubrike su "na mesetu".

    ОдговориИзбриши
  2. Iz zbirke anagrama Dinka Kneževića:

    SOFIJA NECIN = FINA CENI SOJ! (SLAĐAN ĐORĐEVIĆ) (FORUM „ENIGMA KAFE“, 07.05.2011.)
    SOFIJA NECIN = FINIJA SCENO! (LUKA PAVIČIĆ) (FORUM „ENIGMA KAFE“, 08.05.2011.)
    SOFIJA NECIN = OCENA: FINA SI! (ŽELJKO DIMOVIĆ) (BILTEN ED ĐORĐE NATOŠEV. 32, SEPT. 09)
    SOFIJA NECIN = OCENA: FINA SI! (ŽELJKO DIMOVIĆ) (GLASNIK ESS 25, OKTOBAR 2009.)
    SOFIJA NECIN = OCENA: FINA SI!!! (ŽELJKO DIMOVIĆ) (VUKOV KOVČEŽIĆ 22, MART 2010.)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam jednom sastavio ovaj anagram NOSI JE FINAC. Posto je Sofija malo "tanana" u gabaritu, ona mi je odgovorila: "jadan Finac ako treba da me nosi, tesko njemu".

    ОдговориИзбриши
  4. Jese li pokušao umjesto OTANAK uvrstiti OTANKA? Ovo "pokr." u opisku mislim da ne ide, jer pokrajina više nema pa bi trebalo "reg." ili "vojv."

    ОдговориИзбриши
  5. A zašto bih umjesto OTANAK uvrštavao OTANKA kad to nije moguće?

    "Čvorov" ER6 za SPANAČ daje oznaku "pokr.", a u Simeonovom "Enciklopedijskom rječniku lingvističkih naziva" stoji da je pokrajinska riječ "riječ ili izraz provincijskog, pokrajinskog jezika ili govora, narječja; dijalektizam". Prema tome, ta oznaka ne znači da je to riječ iz Vojvodine, kao što i nije. "Rečnik srpskih govora Vojvodine" ima samo oblike ŠPANAT, ŠPANAĆ i ŠPINAT.

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo "OTANKA" je šala, jer tematski pojam je žena (SOFIJA NECIN), a znam da postoji SPANAČ, no udoba objave ER6 i ERLN-a Vojvodina je bila pokrajina a danas to nije. Inače, križaljčica je dobra!

    ОдговориИзбриши
  7. Križaljčicu s ukrštenim imenom i prezimenom SOFIJA NECIN vjerovatno je moguće sastaviti na još koji način. Pozivan Nedjeljka i druge križaljkaša da se oprobaju u tom zadatku. Možda dobiju bolji sastavk od moga.

    ОдговориИзбриши
  8. Mislim da se "pokrajinski" ne odnosi striktno na pokrajine (Vojvodinu i sl.), već da označava reč " која је раширена у покрајини, која је својствена једном крају", па се наводи primer - (pokrajinska) reč.

    ОдговориИзбриши
  9. Дивни сте! :*

    Воли вас СИФОН НАЦИЈЕ

    ОдговориИзбриши